Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморската екосистема в наши дни - съхранение и предизвикателства

| обновено на 20.07.23 в 10:04

Преди броени дни Институтът по океанология отпразнува своята 50-годишнина, като потвърди своята значимост в изследванията на екосистемата на Черно море. Директорът на института, доц. д-р Николай Вълчев, изрази своето мнение относно ролята на института в съхраняването и изучаването на Черноморската екосистема в предаването "Нашият ден".

В своя коментар доц. Вълчев подчерта важността на правилното отчитане и измерване на факторите, които влияят върху състоянието на морската среда. Той подчерта също и необходимостта от използване на съвременна апаратура и методи, съответстващи на научните стандарти и иновациите в европейската и световната научна общност.

Въпреки тези предизвикателства, директорът на института изрази съжаление, че нашата академия “не винаги разполага с необходимите средства, за да подпомага изследванията в Черно море в достатъчна степен“. Това може да представлява препятствие за развитието и напредъка на научните изследвания в тази област.

Когато става въпрос за екосистемата на Черно море в наши дни, доц. Вълчев посочва, че тя е много динамична и се подчинява на влиянието на промените в климата. Той посочи, че океаните са един от основните фактори, които определят климата, но съществуват и други фактори, като космически въздействия и вътрешни земни процеси. Човешката дейност също има влияние върху екосистемата чрез емисиите на парникови газове.

Доц. Вълчев коментира още, че докато Черноморската екосистема е преживяла колапси в миналото, тя се е “доказала като изключително приспособима“. Въпреки предизвикателствата, които среща, институтът продължава да изследва и изучава екосистемата на Черно море с цел опазването и предоставянето на знания за нейното функциониране.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16