Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш гласа на младежите в България и да ги представляваш на най-високо междуправителствено ниво

Какви са приоритетите на новоизбраните български младежки делегати към ООН?

Александър Янев, Божидар Александров и Коста Каракашян.
Снимка: БНР

Преди броени дни бяха обявени новите български младежки делегати в ООНМладежите, които спечелиха националния конкурс, са Александър Янев и Коста Каракашян. Избраните делегати ще имат 18-месечен мандат (2023-2024). Те ще изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво.

Позицията "младежки делегат към ООН“ съществува в около 40 държави от целия свят. Програмата "Български младежки делегати към ООН" съществува от 17 години и се координира от Дружеството на ООН в България с подкрепата на Министерство на външните работи. България се нарежда сред страните - лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения.

По време на своя мандат двамата младежки делегати се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където те работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, по решенията на ООН за младежта.

 Работата на  Александър Янев и Коста Каракашян ще бъде насочена предимно към младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства. Заедно с чуждестранните си колеги ще търсят начини за подобряване условията на живот на младежите по света. 

Основните предизвикателства пред младите

"Първите шест месеца от мандата ни е пасивен. Ние се обучаваме и подпомагаме дейността на настоящите младежки делегати. Като ние ще се съсредоточим да работим по техните приоритети. Това са образование, младежка заетост и пряка ангажираност на младите хора във взимането на решения“, казва Александър Янев.

От началото на активния мандат, който е с продължителност от 12 месеца ще започнем с национално допитване сред младите хора в България, допълва той. Чрез него младежките делегати се опитват да идентифицират приоритетните проблеми и предизвикателства. На база на резултатите обикновено избираме три водещи приоритета и фокусираме своята работа върху тях.

Според Коста Каракашян, важно е младите хора да се научат, че тяхното мнение и техния глас има значение. Ролята на младежките делегати е като едно вдъхновение за всички млади хора в страната.

Как артистичният профил на Коста Каракашян и бизнес ориентирания профил на Александър Янев се допълват и допринасят за ефективна комуникация с младите хора относно техните проблеми и предизвикателства, можете да чуете в звуковия файл. 

Александър Янев е на 25 години, от София. Работи в отдел Продажби - Стратегически клиенти в IT компания. Завършил е бакалавър по бизнес администрация в Тилбург (Нидерландия) и магистратура по маркетинг в Ротердам (Нидерландия). Работил е в продажби за водеща финансова корпорация в Амстердам и е бивш стажант към Европейския парламент в София. Интересува се от икономика, финанси, политика и философия, като в свободното си време обича да пътува и да опознава нови култури. 

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф. Завършва бакалавър "Съвременен танц" в Колумбийския университет в Ню Йорк и магистратура "Права на човека и демократизация" в Глобалния кампус за права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото чрез танц, кино и образование и са представяни в САЩ, Виетнам, Канада, Норвегия, Египет и Япония. Основател е на продуцентската компания Studio Karakashyan и танцовата трупа Karakashyan & Artists. Като артист се вълнува от социално ангажирано изкуство с фокус върху ЛГБТИ+ права, ментално здраве и опазване на околната среда.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25