Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Марина Славкова: Без аргументи всяка тема може да бъде направена такава, че да разделя обществото

Защо е важно младите хора да знаят, за да бъдат граждански активни, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Марина Славкова от образователния портал "Царски Пищови", който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от българската политика по интересен, разбираем и достъпен начин.

Гражданско участие

"То е свързано с информираността на гражданското общество. За да може човек да е активен гражданин и да участва активно в политическите процеси или социалната сфера в страната, преди всичко той трябва да е информиран. човек трябва да е наясно кой какво прави и какви права има."

Социалните мрежи и информираността

"Един от проблемите на социалните мрежи е липсата за възможност да се провери съдържанието. Поради което редица политически партии, хора и страници разпространяват невярно съдържание и всякаква информация, която те преценят за правилна. Това може да бъде с идеята да извлекат политически дивиденти, да продадат фалшив продукт или да подведат населението.

Затова ние през платформата "Царски пищови" обясняваме елементарни политически понятия, с които се спекулира или които се използват точно по този неправилен начин. Например нашумялата тема с референдума на ПП "Възраждане" за приемане на еврото. Голяма част от хората, с които ние работим са родени малко преди въвеждането на валутния борд или дори след това. Т.е. те не познават света, в който не сме били "вързани" към еврото. И те като чуят, че еврото е нещо лошо те незнаейки за какво става въпрос започват да се плашат и да се поддават на спекулации. Ако хората знаят какво е валутен борд, какво е еврото, по-трудно ще бъдат подведени от политически партии или личности, които целят да всяват хаос у нас."

Колко опасно е това

"Опасно е, защото не довежда до реална дискусия. Стига се до момента, в който уж има диалог и дискусия, но без реални аргументи, което не довежда до никъде. Затова и обществото ни особено през последните две години е много разделено и дори и по изключително елементарни теми. Но без аргументи всяка една тема може да бъде направена тава, че да разделя обществото и да доведе до опасни последици за гражданското общество като цяло, като хора, които трябва да съжителстват и да се приемат един друг. Сега сме като сбор от племена, които се замерват с камъни. За мен най-голямата опасност е да сме разединени като общество. Ако погледнем "Брекзит", сега британското общество съжалява, че излезе от ЕС, но видя аргументите, едва след като усети последиците. При тях причината да гласуват за "Брекзит" бе именно липсата на информираност."

Аргументиран диалог и факти

"Информацията в момента е много и по всякакви канали, което според мен е равносилно на липсата на информация. Когато човек няма структуриран начин, по който да приема информацията, той се обърква и решава, че няма да се занимава с дадена тема. Това е и нашият фокус, когато видим, че има важна тема, да се опитаме да намерим най-популярните понятия около тази тема и да ги обясним по максимално прост начин на хората. Ние напомняме "царски пищов" в училище. Отваряйки сайта ни или инстаграм страницата ни в рамките на няколко изречения са обяснени теми, които човек на някоя лекция може да слуша с часове. Идеята е човек да не мисли такива теми за сложни и да не бяга от тях, така и ще е много по-активен като гражданин. Защото в медиите и по-големите телевизии се дава трибуна на някакви хора и никой не им дава отпор, не се търси аргументация, а журналистите приемат всичко като чиста монета."

Чуйте повече от разговора с Марина Славкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Веселина Вълканова: СУ все повече се отваря към света

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своя 135-годишен юбилей с голяма празнична церемония. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. Шествието, което събира хиляди участници, започва в 10.00 часа пред..

публикувано на 02.10.23 в 15:59

Проф. Боян Биолчев: Нивото на СУ е близо до европейските стандарти

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 135 години от създаването си.  Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета. Традиционно този ден се отбелязва с празнично шествие, което започва в 10.00 часа от Ректората на Софийския университет и преминава през някои от..

публикувано на 02.10.23 в 11:01
Сергий Кузан и Николета Атанасова

Сергий Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Сергий Кузан , председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество за военните престъпления . "Руснаците си поставят за основна цел..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

Усмихнете се! Днес е Световният ден на усмивката

Всеки първи петък на октомври се отбелязва Световният ден на усмивката, един чудесен повод да се изразим с най-прекрасния жест – усмивката. Инициатор на този невероятен празник е американският график Харви Бел , известен със създаването на популярното усмихнато емотиконче, което всички обичаме и използваме в ежедневната си комуникация. Още от..

публикувано на 02.10.23 в 08:42