Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Славкова: Без аргументи всяка тема може да бъде направена такава, че да разделя обществото

Защо е важно младите хора да знаят, за да бъдат граждански активни, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Марина Славкова от образователния портал "Царски Пищови", който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от българската политика по интересен, разбираем и достъпен начин.

Гражданско участие

"То е свързано с информираността на гражданското общество. За да може човек да е активен гражданин и да участва активно в политическите процеси или социалната сфера в страната, преди всичко той трябва да е информиран. човек трябва да е наясно кой какво прави и какви права има."

Социалните мрежи и информираността

"Един от проблемите на социалните мрежи е липсата за възможност да се провери съдържанието. Поради което редица политически партии, хора и страници разпространяват невярно съдържание и всякаква информация, която те преценят за правилна. Това може да бъде с идеята да извлекат политически дивиденти, да продадат фалшив продукт или да подведат населението.

Затова ние през платформата "Царски пищови" обясняваме елементарни политически понятия, с които се спекулира или които се използват точно по този неправилен начин. Например нашумялата тема с референдума на ПП "Възраждане" за приемане на еврото. Голяма част от хората, с които ние работим са родени малко преди въвеждането на валутния борд или дори след това. Т.е. те не познават света, в който не сме били "вързани" към еврото. И те като чуят, че еврото е нещо лошо те незнаейки за какво става въпрос започват да се плашат и да се поддават на спекулации. Ако хората знаят какво е валутен борд, какво е еврото, по-трудно ще бъдат подведени от политически партии или личности, които целят да всяват хаос у нас."

Колко опасно е това

"Опасно е, защото не довежда до реална дискусия. Стига се до момента, в който уж има диалог и дискусия, но без реални аргументи, което не довежда до никъде. Затова и обществото ни особено през последните две години е много разделено и дори и по изключително елементарни теми. Но без аргументи всяка една тема може да бъде направена тава, че да разделя обществото и да доведе до опасни последици за гражданското общество като цяло, като хора, които трябва да съжителстват и да се приемат един друг. Сега сме като сбор от племена, които се замерват с камъни. За мен най-голямата опасност е да сме разединени като общество. Ако погледнем "Брекзит", сега британското общество съжалява, че излезе от ЕС, но видя аргументите, едва след като усети последиците. При тях причината да гласуват за "Брекзит" бе именно липсата на информираност."

Аргументиран диалог и факти

"Информацията в момента е много и по всякакви канали, което според мен е равносилно на липсата на информация. Когато човек няма структуриран начин, по който да приема информацията, той се обърква и решава, че няма да се занимава с дадена тема. Това е и нашият фокус, когато видим, че има важна тема, да се опитаме да намерим най-популярните понятия около тази тема и да ги обясним по максимално прост начин на хората. Ние напомняме "царски пищов" в училище. Отваряйки сайта ни или инстаграм страницата ни в рамките на няколко изречения са обяснени теми, които човек на някоя лекция може да слуша с часове. Идеята е човек да не мисли такива теми за сложни и да не бяга от тях, така и ще е много по-активен като гражданин. Защото в медиите и по-големите телевизии се дава трибуна на някакви хора и никой не им дава отпор, не се търси аргументация, а журналистите приемат всичко като чиста монета."

Чуйте повече от разговора с Марина Славкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55