Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За малките хора с големи постижения

Григор Станчев с бронзовия медал
Снимка: Aspekta/Vladimir Terziev (RFE/RL)

Григор Станчев е носител на бронзов медал от Световното по плуване за хора с нисък ръст, която се проведе в началото на месец август 2023 г.  в Кьолн. Той споделя, че за това постижение се иска много труд, усилия, да не се предаваш и да следваш мечтите си.

"Този бронзов медал е най-сериозното постижение от всички останали състезания, на които съм бил“, допълва той.

Започва да плува, когато е на 7 години. Разбира се, това не е първото му спортно постижение, защото той е участвал в редица републикански и международни състезания за хора с увреждания. Сребърен медалист е от международното състезание по адаптирано плуване на кроул 50 м през 2019 г. в Сърбия. 

Освен възможност да покаже подготовката си, международните състезания са и място, на което може да обмени информация със спортисти от други страни, за да научи как те се справят с предизвикателствата, пред които са изправени хората с малък ръст. За Германия е научил, че хората с нисък ръст са част от обществото и не са дискриминирани.

Най-голямата цел на плувеца е, ако намери спонсори, да участва в Световното първенство, което ще се проведе след четири години в Австралия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25