Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово е домакин на Международния панаир на традиционните занаяти

Регионален етнографски музей на открито Етър, гр.Габрово
Снимка: БТА

От днес до 3 септември 2023 г. в Регионален етнографски музей на открито "Етър“ се провежда Международен панаир на традиционните занаяти. Майстори с принос в съхранението на практикувания от тях занаят вземат участие в Панаира тази година, като това става след отправена специална покана от страна на организаторите. 30 чужденци и 25 българи показват своите умения в традиционни техники и предлагат изделията си в рамките на изложението базар.

"Международният панаир на традиционните занаяти през тази година има своето XVIII издание. Ще бъде проведен в рамките на три дни с международно изложение на занаятчиите, в което ще участват 15 държави, сред които е и България“, казва проф. д-р Светлана Димитрова, директор на Етнографски музей "Етър" в Габрово.

На 2 септември ще се проведе научен форум "Традиционните занаяти: съвременни рефлексии“ с участието на 10 чуждестранни и 18 български учени.

Посетителите на Панаира ще могат да разгледат две изложби. Едната е от Хърватия и е посветена на нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО. А другата изложба представя "Арменски носии, традиции и мода“. 

Официалното откриване на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти в музей "Етър“ е от 18.00 часа, а след това започва концерт на Фолклорен ансамбъл "Габровче“. На следващия ден са предвидени изпълнения на Берковската духова музика и фолклорни състави от цялата страна.

"Изработването на едно занаятчийско изделие не е лесна работа, трябват доста умения, вдъхновение, въображение“, допълва проф. Димитрова.

Ще бъдат представени калоферска дантела, глинени съдове, дърворезба. Занаятчии от чужбина ще представят, каменоделство, тъкане на килими, грънчарство, рисуване на мебели, плетене на дантели, плъсти, традиционна бродерия и др., а българските – с ковачество, ножарство, бакърджийство, бъчварство, тъкачество, иконопис, дърворезба, копаничарство, самарджийство, сарачество, грънчарство, каменоделство, шекерджийство, обработване на кост, кошничарство, изработка на калоферска дантела, плетива, писани яйца, кукерски маски, старинно оръжие и накити от мъниста.

Тук можете да намерите програмата на Международния панаир на занаятите.

Чуйте повече в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40