Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Занаятът на гравьора" на испанската художничка Пилар Долс

10
Снимка: Ангелина Грозева

В Националната художествена академия бе открита изложбата "Занаятът на гравьора" на художничката Пилар Долс. Тя представя четири десетилетия от своето гравьорско майсторство, фокус на творчеството ѝ са социални теми – като търсене на свобода и правата на жените. Работата си Долс определя като основана на простота, строгост и символична стойност на всеобщите неща. 

На откриването на изложбата, подкрепена от институт "Сервантес", присъстваха мениджърът на фондация "Кайша Кастело" – Леополдо Монфорт Ревертер, кураторът на изложбата и културен мениджър на фондацията – Алфредо Лопико, и художникът и собственик на галерия – Рафаел Менесо, дошли от Испания по случая. 

Изложбата е част и от събитията на Европейското Европредседателство на Испания, споделят художничката Пилар Долс и директорката на Испанския културен институт "Сервантес" Мария Луис Сантос:


"Наистина тази изложба е една мостра на тези 40 години, които съм изминала. Обръщам внимание и на цветовете, като работата ми е свързана с литография и техниката "офорд", имам и творба на основата на "ситопечат". Има решетки, клетки, жена със закрита уста, това отразява търсенето на феминизма и свободата, като тема и период, в който съм работила" – поделя Долс.

Мария Луис Сантос, Ангелина Грозева и Пилар Долс (отляво надясно)
"Нашият стремеж при организирането на тази изложба е бил да покажем близкото минало на Испания и настоящето, да представим многообразието на култури и езици. Тази изложба е поклон към личността на Пилар Долс, тъй като тя е човек, който в годините е бил изключително щедър, смел и свободен да представя творци от 60-те и 70-те години на миналия век. Неслучайно тя говори за свобода и феминизъм. Темата за отношението към жената е актуална и днес. Трябва да се подчертае, че Пилар Долс успява да срутва стени по такива важни въпроси и да влияе на обществеността чрез творбите си."

Повече за изложбата чуйте в разговора с художничката Пилар Долс и с директорката на Испанския културен институт "Сервантес" Мария Луис Сантос. С превода помага Боряна Дукова.

Снимки - Ангелина Грозева, ФС на НХА
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57

Бяла вселена и черен връх

В епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски. Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца..

публикувано на 21.05.24 в 17:25

"Атон в рисунки и фотографии" във Ватикана за 24 май

Художникът Андрей Янев за експозицията "Атон в рисунки и фотографии", която се открива на 22 май в Рим и Ватикана под егидата на президента на Република България Румен Радев Изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде представена на територията на Папския латерански университет в Рим по случай Празника на..

публикувано на 21.05.24 в 15:44
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27