Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Занаятът на гравьора" на испанската художничка Пилар Долс

10
Снимка: Ангелина Грозева

В Националната художествена академия бе открита изложбата "Занаятът на гравьора" на художничката Пилар Долс. Тя представя четири десетилетия от своето гравьорско майсторство, фокус на творчеството ѝ са социални теми – като търсене на свобода и правата на жените. Работата си Долс определя като основана на простота, строгост и символична стойност на всеобщите неща. 

На откриването на изложбата, подкрепена от институт "Сервантес", присъстваха мениджърът на фондация "Кайша Кастело" – Леополдо Монфорт Ревертер, кураторът на изложбата и културен мениджър на фондацията – Алфредо Лопико, и художникът и собственик на галерия – Рафаел Менесо, дошли от Испания по случая. 

Изложбата е част и от събитията на Европейското Европредседателство на Испания, споделят художничката Пилар Долс и директорката на Испанския културен институт "Сервантес" Мария Луис Сантос:


"Наистина тази изложба е една мостра на тези 40 години, които съм изминала. Обръщам внимание и на цветовете, като работата ми е свързана с литография и техниката "офорд", имам и творба на основата на "ситопечат". Има решетки, клетки, жена със закрита уста, това отразява търсенето на феминизма и свободата, като тема и период, в който съм работила" – поделя Долс.

Мария Луис Сантос, Ангелина Грозева и Пилар Долс (отляво надясно)
"Нашият стремеж при организирането на тази изложба е бил да покажем близкото минало на Испания и настоящето, да представим многообразието на култури и езици. Тази изложба е поклон към личността на Пилар Долс, тъй като тя е човек, който в годините е бил изключително щедър, смел и свободен да представя творци от 60-те и 70-те години на миналия век. Неслучайно тя говори за свобода и феминизъм. Темата за отношението към жената е актуална и днес. Трябва да се подчертае, че Пилар Долс успява да срутва стени по такива важни въпроси и да влияе на обществеността чрез творбите си."

Повече за изложбата чуйте в разговора с художничката Пилар Долс и с директорката на Испанския културен институт "Сервантес" Мария Луис Сантос. С превода помага Боряна Дукова.

Снимки - Ангелина Грозева, ФС на НХА
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филма "Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18