Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев

Общинските болници не са незаменими, но в момента са необходими

| обновено на 21.09.23 в 10:30
д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора

Ролята на общинските болници в системата на българското здравеопазване е въпрос, който заслужава сериозно внимание, особено предвид последните промени в здравната политика на страната. Наскоро беше обявено, че ще бъде въведена нова методика за изготвяне на здравната карта на населението, като този път ще се увеличи броят на леглата за активно лечение, вместо да се намали. За да разгледаме този въпрос и как той засяга общинските болници, разговаряме с д-р Неделчо Тотев, председател на УС на Сдружението на общинските болници в България, който сподели своята гледна точка в интервю за "Нашият ден".

Д-р Тотев започна с критичен поглед към новата здравна карта, като подчерта неясностите около нея и необходимостта от предварителен анализ преди внедряването ѝ. Той изрази съмнение дали тази нова методика ще допринесе за заздравяване на здравната система, както и дали ще доведе до привличане на допълнителни средства за сектора. 

След това д-р Тотев разгледа въпроса за трудовите възнаграждения в общинските болници и излязлата наскоро информация, че само 26 от общо 181 държавни болници изплащат основни месечни възнаграждения според заложените в колективния трудов договор за сектора. Освен това д-р Тотев отбеляза, че колективният трудов договор за сектора не е бил подписан от работодателите в бранша на болничната помощ и здравеопазването, което довежда до неясноти.

"Не знам защо се фокусира вниманието върху основното трудово възнаграждение, защото то не е водещо. Никой не получава в картата си основното, а получава брутното възнаграждение. Колективният трудов договор за нас си виси във въздуха, защото той не беше подписан от работодателите в бранш "болнична помощ и здравеопазване", а от синдикатите от две фармацевтични сдружения. Попитахме как от 800 лева то ще скочи на 1500, което беше основното за една сестра, откъде ще дойдат пари, при условие че не са скочили клиничните пътеки?", казва той.

Интервюираният лекар заключи, че общинските болници са в момента необходими на здравната система, но не незаменими. Той подчерта важността на тяхната роля на настоящия етап и необходимостта от алтернативни решения за бъдещето.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Русинова

Зорница Русинова: ИСС беше една от първите стъпки за демократизация на обществото

България е първата страна от т.нар. “нови страни членки в ЕС“, която създава свой Икономически и социален съвет (ИСС). Той е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации. Преди 20 години, на 10 декември, е било първото заседание на Съвета, сподели в интервю за БНР Зорница Русинова, неговият..

публикувано на 28.11.23 в 11:43

Докъде стигна инициативата за строеж на български православен храм в Лондон?

Световният ден на състраданието, който се отбелязва на 28 януари, се превърна в повод за размисли и инициативи по цял свят. Този ден е посветен на идеите за мир, любов и разбирателство, вдъхновявайки хората да се обединят в доброто и да подкрепят благотворителни инициативи. Една от тези инициативи се осъществява в Обединеното Кралство, където..

обновено на 28.11.23 в 11:00

Тракторист от Попово попадна на запазен римски гроб

В един обикновен ден, когато тракторист от Попово започва да оре нива, никой не си представя на какво открития ще се натъкне ралото на трактора.  Този момент би могъл да се нарече епизод от живота, в който археологическият сезон в региона не успя да приключи поради ново и вълнуващо открие. Археолозите бързо се включват в проучването на..

обновено на 28.11.23 в 09:19

Книга разказва за земната градина на Света Богородица

Книгата "Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един географ“ представя над 600 фотографии от най-свещеното място за православния свят. Автор е проф. д-р Румен Пенин, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Българското географско дружество. В продължение на дълги..

публикувано на 27.11.23 в 12:40

Празнично пазаруване и пътуване – за какво да бъдем бдителни?

Коледното и Новогодишното пазаруване, както и пътуванията в този период от годината, представляват предизвикателства за потребителите. Соня Спасова, директор от Европейския потребителски център, споделя някои важни съвети и препоръки, които могат да помогнат на хората да се справят по-лесно с тази задача. Соня Спасова изтъква, че основните..

обновено на 27.11.23 в 11:05