Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младите – сега и преди: Как се променят ценностите?

| обновено на 21.09.23 в 12:31
Снимка: Pixabay

В последните десетилетия светът се променя с изключителна скорост и с него се променят и ценностите, и представите на младите хора. Докато в миналите поколения младежите са следвали определени модели и структури в обществото, днешните млади хора се отличават със свои уникални характеристики и ценности. В “Нашият ден“ показваме гледните точки на двама събеседници – Христо Радославов и доц. Алексей Пампоров, за да се опитаме да разберем какви са разликите и сходствата в ценностите на младите хора, родени през 20-и и 21-ви век.


Христо Радославов, млад човек с обществена позиция и кариера, споделя своя изглед в предаването "Нашият ден". Той начертава портрет на новото поколение, което представлява младежите, родени през 21-ви век. За тях той използва термина "застъпници". Според Радославов тези млади хора се отличават с “наивност и приключенски дух“, които ги подтикват към ангажимент в области, които смятат за важни. Те са готови да се борят за каузите, които смятат за необходими, и да се застъпват за промени в обществото.

Доц. Алексей Пампоров

Със съвсем различна гледна точка идва социологът доц. Алексей Пампоров, който също участва в предаването "Нашият ден". Той обръща внимание на факта, че сегашното поколение младежи е много по-разнородно и хетерогенно спрямо това, в което той е бил част през миналите десетилетия. Младите хора от 21-ви век се присъединяват към различни субкултурни общности и имат различни цели и ангажименти. Имате реформатори, политически активни младежи и гражданско-активистки общности, които допринасят за разнообразието в ценностите и ангажиментите на младите хора.

Чуйте разговора в звуковия файл


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от ден