Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите – сега и преди: Как се променят ценностите?

| обновено на 21.09.23 в 12:31
Снимка: Pixabay

В последните десетилетия светът се променя с изключителна скорост и с него се променят и ценностите, и представите на младите хора. Докато в миналите поколения младежите са следвали определени модели и структури в обществото, днешните млади хора се отличават със свои уникални характеристики и ценности. В “Нашият ден“ показваме гледните точки на двама събеседници – Христо Радославов и доц. Алексей Пампоров, за да се опитаме да разберем какви са разликите и сходствата в ценностите на младите хора, родени през 20-и и 21-ви век.


Христо Радославов, млад човек с обществена позиция и кариера, споделя своя изглед в предаването "Нашият ден". Той начертава портрет на новото поколение, което представлява младежите, родени през 21-ви век. За тях той използва термина "застъпници". Според Радославов тези млади хора се отличават с “наивност и приключенски дух“, които ги подтикват към ангажимент в области, които смятат за важни. Те са готови да се борят за каузите, които смятат за необходими, и да се застъпват за промени в обществото.

Доц. Алексей Пампоров

Със съвсем различна гледна точка идва социологът доц. Алексей Пампоров, който също участва в предаването "Нашият ден". Той обръща внимание на факта, че сегашното поколение младежи е много по-разнородно и хетерогенно спрямо това, в което той е бил част през миналите десетилетия. Младите хора от 21-ви век се присъединяват към различни субкултурни общности и имат различни цели и ангажименти. Имате реформатори, политически активни младежи и гражданско-активистки общности, които допринасят за разнообразието в ценностите и ангажиментите на младите хора.

Чуйте разговора в звуковия файл


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника. Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението..

публикувано на 21.05.24 в 09:30