Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова книга на Илко Димитров

От известно време Илко Димитров прекрачи границата на поезията и навлезе в собствен жанр – на границата между проза и поезия, като тази граница постоянно се мести. Резултатът е, че неговите книги стават все по-задълбочени, но и отдалечени от т.нар. "философска поезия". 

Защото поезията на Илко Димитров не търпи етикетите. Тя сякаш постигна някакъв предел в трагическото търсене на смисъла на човешкото съществуване и в последната му книга "Веднъж през август" прекрачва отвъд този предел, за да се завърне към приказката за живота:

"Не искам да слушам твоята приказка за смъртта./ Тя не ми говори нищо, защото/ разказва само за твоята смърт. Разкажи ми/ приказката си за живота, в нея ще има/ за всеки по нещо." 

Да се завърне към лекотата на естествеността. Да оставя реката да тече край него, докато я наблюдава. Именно в това наблюдение, с окото, което проследява пътя на водата, е ключът към тази книга, в която Илко Димитров продължава, както досега, да се занимава със сложността на днешното битие, на историята, на писането, въобще на "големите теми", които са "плътни и непроницаеми". 

Силата и новото в тази книга са във вече усъвършенстваното умение да бъде едновременно и дълбок, и логичен, и автентичен. 

Повече за книгата чуйте в разговора с Илко Димитров.

Снимка – изд. Аквариус
По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на 90-те вече е достъпна във видеовариант

"Поезия и памет на 90-те години" е уебсайт, който цели да популяризира българската поезия от края на XX век в съвременна аудиовизуална форма. Сайтът представя галерия кратки филми видеопоезия по стихове на български автори, серия от интервюта със съвременници на периода. На всеки от включените автори е посветена отделна страница,..

публикувано на 10.12.23 в 16:15

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15