Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викторина по случай Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. През 2023 година превърналата се в традиционна онлайн игра, посветена на Европейския ден на езиците в България, ще се проведе от 6 до 30 септември.

В ефира на "Нашият ден" Свилена Георгиева, представител в София на Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия, разказа повече за идеята на този ден:

"Целта е да се популяризира езиковото многообразие в Европа, където има над 40 езика. Отбелязваме този ден, като организираме различни събития, посветени на мултикултурното многообразие", казва тя.

Според нея е добре едно дете да чува различни звуци и езици, "независимо дали родител ще му говори на различен език, или ще чува песен на друг език, или пък ще гледа някакъв филм".

В предаването Георгиева подчертава, че е по-лесно тази чувствителност към звуците на различните езици да се оформи в ранна детска възраст, но набляга и на ползите от изучаването на чужд език в по-късен етап.

"Въпреки това един чужд език може да бъде започнат на всякаква възраст. Доказано е, че изучаването на нов език забавя стареенето на мозъка, защото упражнява невронните връзки", посочва още тя.

Чуйте какъв е интересът към по-редките езици в Европа. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Контекстът е много по-важен от текста, който произвеждат политиците

Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК, бивш председател на СЕМ. Какво "грози" журналистите по време на предизборна кампания? "Съзнателно или неволна да станат съучастници в манипулации и..

публикувано на 19.05.24 в 08:45

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45