Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

Обективът на фотографа Катя Танева е запечал 27 жени

17
Доц. д-р Красимира Христова – фотографска изложба "Лицата на женското сърце"
Снимка: Катя Танева

Ден преди Световния ден на сърцето, на 28 септември в 12.30 часа, в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана") ще бъде открита фотографската изложба "Лицата на женското сърце".

Изложбата е част от XXVIII Световния конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София от 29 септември до 1 октомври, и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застанаха пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени, победили рака или се борят с рака в момента.

"Жените, трябва да провеждат профилактични прегледи и да обърнат внимание на сърцето си", казва д-р Габриела Алексова, мамолог.

Тя допълва, че сърцето може да бъде увредено при всяко едно заболяване, включително когато се лекува и рак на гърдата.

Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.

Стресът от работата и в семейството при активните жени повишава риска от сърдечно заболяване, подобен на този на пушачка или жена с диабет.

Станислава Ганчева, актриса

Актрисата Станислава Ганчева споделя, че жените неглижират своето здраве, пазейки семейството, пазейки децата, да не тревожим майки и бащи. И някак си потискаме в себе си, ако има някакъв проблем, който е хубаво рано да бъде открит. Всяка една емоция – добра или лоша – се отразява на сърцето.

Основните послания на фотографската изложба са, че сърдечно-съдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени – чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола и други.

"Вдъхновението дойде съвсем естествено и изложбата за женското сърце е непосредствено продължение на предишния ми проект "Флуидността на жената". 

Темата за жената е застъпена до голяма част в моето творчество. Естетиката, която носят жените и огромната любов, която имат да дадат на този свят. Всеки портрет, който заснехме, е индивидуален. Силен със своята лична история и мотив", посочва фотографът Катя Танева.

Художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса…жени, които обичат професиите си и влагат сърцето си в своята работата. Сърцето, като емоционален център и свещено пространство в тялото, което ни свързва с космоса.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимки – фотографска изложба "Лицата на женското сърце"

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10