Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди деня за размисъл: Готови ли сме за местните избори?

Ваня Нушева-Кашукеева
Снимка: БГНЕС

С приближаването на местните избори е важно да се подготвим правилно и да се уверим, че процесът на гласуване ще протече гладко и справедливо. В следващите редове ще разгледаме някои от основните аспекти, които трябва да вземем предвид.

Ето какво препоръча в ефира на "Нашият ден" Ваня Нушева, доктор по политология и преподавател в СУ “Климент Охридски“ и експерт в “Прозрачност без граници“:

“На първо място, когато отидем да гласуваме, е важно да се уверим, че сме включени в изборния списък. Местните избори изискват уседналост, така че трябва да сме сигурни, че адресът ни е правилно регистриран и че имаме право да участваме в изборите“, казва тя.

Според нея е важно гласоподавателите да разполагат с достатъчно пространство около себе си, така че да няма хора на близко разстояние. Ако избирателите не могат да гласуват с машина, имат право да поискат съдействие от членовете на избирателната комисия. Важно е обаче да се отбележи, че никой друг, освен избирателя, не трябва да има видимост към екрана по време на гласуването.

"Този вид избори със себе си носят две предизвикателства", казва тя. Едното е свързано с начина, по който бюлетините ще бъдат подадени, за да не се допусне хаос и объркване. От друга страна, предизвикателството свързано с контролирания и купения вот е насочено към служителите на Министерството на вътрешните работи. Мерки трябва да бъдат предприети, за да се предотврати всякакво незаконно вмешателство в изборите. 

Според нея е важно и че в рамките на изборния ден, кандидатите нямат право да присъстват в изборните помещения, нито да агитират избирателите. Това е с цел да се предотврати изборен натиск върху гласоподавателите, включително психологически.

Възможно е да има по-бавно предаване на протоколите в изборните комисии поради сложността на процеса. Обаче, обучението на членовете на избирателните комисии играе ключова роля в осигуряването на гладкото протичане на изборния процес. Техните членове трябва да бъдат добре запознати с методическите указания и процедурите, за да се гарантира точността на гласуването и броенето на бюлетините.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55