Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският език е предпоставка за адаптация и успешен диалог между хора от различни култури

Доц. Венера Байчева, Венета Гаврилова и Мила Милиева
Снимка: БНР

В Харманли се проведе първата международна научно-приложна конференция под надслов "Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци", организирана от катедрата "Български език като чужд" на Софийския университет и Асоциацията на преподавателите по български език като чужд.

Изучаването на български език от чужденци не може да се разглежда извън общата картина на обучението по български език за гражданите на страната ни. А тя показва, че близо половината от завършващите средно образование у нас са функционално или базово неграмотни, въпреки декларираната на всички равнища загриженост и ангажимент към образованието по роден език. Проблемът е особено болезнен за младите български граждани, чийто семеен език не е български.

Инерцията и липсата на смелост и последователност в образователните политики на практика лишават тези деца от възможност за образование, квалификация и успешна реализация в обществото. Не е особено по-добра картината с езиковата компетентност и на учениците, за които българският език е роден. За съжаление опитите на професионалисти и ангажирани с темата граждани да предложат адекватни подходи към обучението по български език се изопачават и употребяват за лични и политически цели.

На този фон преподаването на български език и култура на чужденци, временно или постоянно живеещи в страната ни, заслужава внимание и грижа, защото то може да даде тласък за модернизирането и поставянето на обучението по роден и национален език на практическа основа. От друга страна едва ли можем да очакваме, че чужденците, които пребивават в страната ни, ще уважават законите и порядките в обществото ни и ще се приспособят успешно, ако останат затворени в своя език и общности без да разбират и говорят езика на държавата ни – българския.

С разсъждения и опит по тези въпроси и с впечатления от конференцията в предаването "За думите" гостуват две представителки на организаторите и участниците в събитието – доц. Венера Байчева и Мила Милиева.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен..

публикувано на 27.02.24 в 11:50
Доц. Владислав Младенов

Тялото ни алармира…

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните..

публикувано на 27.02.24 в 09:35
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25