Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капчиците любов на Таня Танасова

Тя е родена в Молдова, в българското село Валя Пержей. Преди близо 30 години решава да поеме обратния път към прародината заедно със семейството си. С всички неизвестни, изпитания, болка и щастие от преживяването на една лелеяна от поколения мечта – да е на българска земя, под българското слънце, сред българска реч и хора – колкото близки, толкова и далечни – и с носталгията по родното място и близките, останали в земята, дала им подслон и шанс за нов живот в кървавото и размирно време преди два века.


Татяна, Таня Танасова е гостенка на предаването "За думите", а поводите за това са новата стихосбирка "Капчица любов", няколко награди ("Златен век" на Министерството на културата, паметен медал "Паисий Хилендарски" на Изпълнителната агенция за българите в чужбина) и чудесен личен юбилей.

Първият език, чрез който открива света, е старинният български диалект на нейните родители, ревниво пазен и предаван от поколения заедно с разказите за преселението и обещаното завръщане в родната земя. Книжовния български опознава с един речник и антология любовна лирика. Журналистическата работа в Кишинев и Болград също са в служба на българския дух и самопознание на сънародниците ни в Бесарабия.

Звучи стихотворението, посветено на пра пра пра дядо Стойчо на Таня Танасова. Музикален фон – сина ѝ Александър.
В България посреща трудностите и несгодите на битието с упоритата вяра, че изпълнява дълга на дедите си в името на децата и внуците си. Пише, рисува, събира късчетата история на родовете си и дава кураж на хората, поели по пътя на завръщането или на поезията.

Чуйте разговора с Таня Танасова в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Идва ли краят на силициевата ера

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които преминава човечеството – каменна, медна и т.н., разясни тя. Последните 50-60 години основният материал,..

публикувано на 20.02.24 в 16:50

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е интерпретирано да наподобява изоставената лаборатория на изчезнал по време на научна мисия биолог. Задачата..

публикувано на 20.02.24 в 13:10
Св. Кирил и св. Методий – стенопис (1849 г.), Захарий Зограф,
Преображенски манастир

Интерактивна карта показва местата на паметта за св. Кирил и Методий

Картата е част от продукцията на учените от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките в последователните им усилия да направят видими за широката публика изследванията и постиженията в изучаването на огромното като въздействие и обхват дело на славянските първоучители върху културната история на европейските народи. Тя..

публикувано на 20.02.24 в 11:42
Проф. Димитър Петков

Нещата от живота

Заглавието на класическия френски филм може универсално да илюстрира редица житейски неволи, включително и здравословни. Затова нарекохме така срещата в ефир с проф. Димитър Петков – кардиохирург, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина". Акцентирахме върху фазите на сърдечно-съдовата патология и момента, в който няма друго решение на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Иво Михов

За квантовите компютри и технологии

За квантовите компютри и технологии и България е темата на разговора с докторанта по физика Иво Михов. Не само у нас, но и в много държави по света вече има създадени квантови компютри, но са необходими много средства, за да могат те практически да навлязат в масова употреба, уточни Михов.   "В началото при използването на днешните компютри е..

публикувано на 19.02.24 в 17:10