Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

Жена е третият пациент в света, излекуван от вируса, който причинява СПИН. Това дава надежда на учените да смятат, че новият подход има потенциал да излекува повече хора

Снимка: БГНЕС

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта.

Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на трансплантация, който включва прилагането на кръв от пъпна връв.

И тримата излекувани до момента пациенти са били болни и от някаква форма на рак и костно-мозъчната терапия, на която са били подложени, е целяла да спре навлизането на вируса в кръвните клетки.

Предимството на стволовите клетки от кръв от пъпна връв е, че те са много по-достъпни благодарение на националните и частните банки за съхранение, отколкото стволовите клетки, извлечени от костен мозък на възрастни донори, които са били използвани при лечението на предишните двама пациенти. Особено важно е, че при стволовите клетки от кръв от пъпна връв не е необходима толкова голяма съвместимост с пациента, както е при трансплантацията на клетки от възрастен донор.

Излекуваната пациентка е описана като жена на средна възраст със смесен произход. През 2013 година тя е била диагностицирана с ХИВ, а 4 години по-късно е установено, че страда и от остра форма на левкемия. За лечението на онкологичното заболяване жената получава кръв от пъпна връв, като съвместимостта с донора е само частична. Избрана е проба от кръв със специфична мутация, която прави клетките резистентни на ХИВ вируса.

Това не е пътят към изнамиране на терапия срещу ХИВ, тъй като е твърде рискова и скъпа, но дава надежда, че науката все по-добре разбира как работят клетъчните механизми.
"Умбиликалните стволови клетки са атрактивни, казва д-р Стивън Дийкс, експерт по СПИН от Калифорнийския университет. Има нещо вълшебно в тези клетки и може би нещо вълшебно в кръвта от пъпна връв като цяло, което добавя допълнителни ползи".

Приблизително 38 милиона хора по света живеят с ХИВ, като близо 73 милиона се лекуват, често със силни антиретровирусни лекарства, които могат да контролират вируса. Много от тях не могат да се подложат на трансплантация на костен мозък, тъй като процедурата е инвазивна и рискована. Този тип лечение обикновено се прилага при онкоболни пациенти, които нямат други опции.

Чуйте повече за действието на ретровирусите, които правят намирането на лечение за СПИН толкова трудно, както и за терапиоята със стволови клетки в "Науката не спи" с Никола Кереков.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на..

публикувано на 03.03.24 в 16:10
Д-р Джина Дундова-Панчева

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции..

публикувано на 03.03.24 в 08:10

В търсене на мирния път за справяне с насилието в училище

Няма едно решение, казва училищната психоложка Анет Маринова. Тя е част от Професионалната общност за приобщаващо образование, обединяваща учители, директори, психолози, логопеди, педагогически съветници, медиатори и университетски преподаватели, търсещи заедно решения за сложни казуси от практиката си. Срещите на професионалисти с различни..

публикувано на 02.03.24 в 08:35
Институт по полимери - БАН

Ерик Димитров е тазгодишният носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите"

За 21-ви път на 1 март в Института по полимери в БАН, Съюза на химиците в България и Българското полимерно дружество, организират тържественото връчване на наградата, на името на проф. Иван Шопов – "Изявен млад учен в областта на полимерите". Иван Шопов е бил дългогодишен директор на Института и учредител на тази награда, уточни по програма "Христо..

публикувано на 01.03.24 в 14:25
Елжана Енчева (вляво)

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки"...

публикувано на 01.03.24 в 08:15