Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България застава на квантовата карта на света

Академичният съвет на СУ взе единодушно решение за създаване на Център за квантови технологии. Той ще се финансира изцяло на проектен принцип предимно с европейски средства

Снимка: Pexels

Доскоро за квантовите технологии се говореше по-скоро хипотетично и като на нещо от бъдещето, но квантовата революция е на прага ни и имаме шанс да не сме в догонваща позиция.

Център за квантови технологии ще бъде изграден към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", неговата амбиция е да създава научна продукция не само в рамките на факултета или страната, а и да е важен фактор в развитието на квантовите технологии в Европа. Центърът ще развива три основни направления – квантови компютри,квантови симулатори и квантови сензори.

Акад. Николай Витанов и Иво Михов
"Разликата между суперкомпютрите и квантовите компютри е като между автомобил и самолет – ако отиваш на работа, автомобилът върши работа, но ако искаш да стигнеш до Токио, по-добре е да вземеш самолета", каза за "Лабиринти на познанието" докторантът на физическия факултет Иво Михов, който е едва вторият българин, работил на квантов компютър, а след броени дни излиза втората му статия с резултати, измерени на IBM Quantum, в едно от най-добрите списания по физика.
Иво и неговият научен ръководител чл.-кор. акад. проф. дфзн Николай Витанов са сред учените ни, които показват, че и в България може да се прави наука на световно ниво.

Акад. Николай Витанов ръководител катедра "Теоретична физика" при Физическия факултет на Софийския университет, академик на Българската академия на науките в направление "Физически науки", водещ световен учен в областта на квантовата информатика, сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на Станфордския университет. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН, създател е на първата група в България по квантова информатика, чиито основни интереси са насочени към разработване на квантови алгоритми, квантови симулации и квантови сензори.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казбата – старото, но туптящо сърце на град Алжир

Центърът на столицата на Алжир – Алже, както я наричат местните, прилича повече на типично френски град от 19 век с красивите си и изискани сгради, прави булеварди и отлично аранжирани паркове. Новите квартали по нищо не се отличават от българските с класически панелки и стихийно застрояване. Но ако искате да се потопите в атмосферата на..

публикувано на 22.02.24 в 16:15

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на..

публикувано на 21.02.24 в 18:16

Метеор през хартията – Епизод 1: Петя Дубарова

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 1 – Петя Дубарова За напусналата този свят само на седемнайсет години през 1979 година Бойко Ламбовски разговаря с поетесата и драматурга Мирела Иванова, с писателя Деян Енев и с..

публикувано на 21.02.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

Идва ли краят на силициевата ера

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които преминава човечеството – каменна, медна и т.н., разясни тя. Последните 50-60 години основният материал,..

публикувано на 20.02.24 в 16:50

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е интерпретирано да наподобява изоставената лаборатория на изчезнал по време на научна мисия биолог. Задачата..

публикувано на 20.02.24 в 13:10