Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои бяха най-важните събития в съдебната система през 2023 г. – 1 част

Снимка: Ани Петрова, БНР

Каква беше годината през погледа на нашите консултанти в професионален план? Кои бяха най-важните събития в съдебната система? Какви са очакванията от новата година? – Първа част

Проф. Ирена Илиева, проф. Таня Йосифова, доц. Ана Джумалиева, д-р Орлин Колев, адв. Елка Пороминска, доц. Гергана Йорданова, адв. Захари Генов, адв. Мария Ганчева, адв. Пламен Димитров, Ясен Танев – дългогодишни консултанти на "Законът и Темида" – споделиха своите резултати от изминалата 2023-та и своите очаквания от 2024 г.

Проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото, избрана наскоро за зам.-председател на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа:

"2023-та беше една спокойна, плодотворна и добра година за Института за държавата и правото. В продължение на предишните ни усилия мисля, че укрепихме академичния състав с млади хора, които се развиват изключително положително, много са продуктивни академично и активни обществено. Ние бяхме изключително активно по отношение на животрептящите въпроси на деня – откликнахме да предоставим експертиза в областта на промените в Конституцията; защитата от домашно насилие; всичко, което занимава обществото от гледна точка на правото."

Проф. Таня Йосифова, експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд - Българска стопанска камара:

"2023-та беше много успешна за мен – и в професионален и в личен план. По отношение на Арбитражния съд към БСК – ние внедрихме една нова платформа за електронна медиация, която позволява целия процес по медиация да се инициира и да приключи изцяло в онлайн среда. Освен това проведохме Арбитражна колегия – приехме изменения в нашия правилник, така че да отговаря на съвременните изисквания. По отношение на университетските прояви – продължи интересът към дисциплините информационно и интернет право. Годината беше богата на национални и международни събития в областта на правото."

Адв. Захари Генов сподели:

"Отминаващата година беше свързана основно с битки с правосъдието в защита на интересите на нашите клиенти. Заедно с тези битки бяхме свидетели на много други сцени и случки от съдебния и политическия живот на страната, които дадоха отражение на една донякъде несправедлива кауза от страна на управляващите. Като адвокат, стигнах до извода, че във всички случаи трябва да устоява позицията, каквато и да е тя, и сме длъжни да отстояваме правата на нашите клиенти. Най-главното събитие тази година, по отношение на съдебната реформа,  беше издаването на указа на президента Румен Радев за освобождаването на дотогавашния главен прокурор Иван Гешев."

Доц. Гергана Йорданова каза:

"Това беше една силна и успешна година за мен – и в личен, и в професионален план. Преминах през една не съвсем лека, но успешна хабилитационна процедура, която е важна за моето професионално и личностно развитие. През тази година имах честта и удоволствието да финализирам моята процедура за кандидатстване за престижната Фулбрайтска стипендия, отпускана от Държавния департамент на САЩ, и съвсем скоро ще замина за Вашингтон, където ще имам възможност да продължа своите изследвания и своята експертна работа в областта на превенцията и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма в Университета "Джордж Мейсън"."

Ясен Танев, един от най-добрите и популярни експерти по киберсигурност, каза:

"През 2023 в целия IT сектор навлязоха нови технологии – за добро или за злоупотреба. 2023 г. е годината на генеративния изкуствен интелект и годината на естествения интелект и хората, които се осъзнават и започват да учат. Така че 2023-та в областта на киберсигурността беше годината на идеите, на интелекта – за добро или за извършване на престъпления." 

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25