Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изминалата година в Габрово: Надя Колева и нейните размисли за града

Снимка: Велина Махлебашиева

Темите на деня, които коментира Надя Колева от габровската група за граждански контрол, са от решаващо значение за бъдещето на Габрово. Тя сподели в ефира на "Нашият ден" своите мисли и загрижеността си относно културната и обществена среда в града, проблемите с ТЕЦ-Габрово, предизвикващите въпроси около обществените поръчки и бъдещето на архитектурно-етнографския комплекс "Етъра".

В предаването Колева отбелязва, че през последните години Габрово не е претърпял съществени промени след изборите. Тя подчертава, че градът е специален и запазва своята уникален дух, но също така изразява загриженост за това, че градът не е толкова жив, колкото би искала, особено като млад човек. Статистиките, които тя споменава, показват, че след Видинско, Габровско е с най-застаряващо население.

Проблемът с качеството на въздуха в Габрово също се разглежда в интервюто. Колева разкрива, че в последните години е “проведена борба” с ТЕЦ-Габрово, с цел принудително да ги накара да намалят замърсяването на въздуха, но резултатите през последния зимен сезон са били под очакванията.

Относно обществените поръчки, тя споделя, че работата в този сектор остава главно в онлайн пространството, макар и да са били подадени сигнали до държавните институции. Колева пояснява, че при връщането на сигналите на местно ниво, резултатите са минимални. Тя се спря на случая с реставрацията на архитектурно-етнографския комплекс "Етъра", където според нея не беше извършена истинска реставрация, а по-скоро ремонт, което не съответства на очакванията на габровците, които са горди с този исторически обект.

Според нея пандемията все още оказа влияние върху туристическия поток в Габрово, като той все още не е достигнал нивата преди пандемията през 2019 г. Колева изразява надежда, че обществото в града се сплотява около важни каузи, включително и културната сцена на Габрово, като театърът и музеите, които са част от богатата културна история на града. Това дава надежда за бъдещето на този град, който се бори за запазване на своята уникалност и развитие.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35