Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти без право на глас: Борбата за свободата на медиите в Русия

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

В рубриката "Темите на деня" на "Нашият ден" беше проведено интересно интервю с Татяна Ваксберг, ръководител на българската секция на "Свободна Европа". В интервюто се разглеждат различни актуални теми, свързани с журналистиката и събитията в региона и по света.

Една от основните теми, обсъдени в предаването, е историята на Алсу Курмашева от татаро-башкирската служба на "Радио Свобода", която се намира в арест в руската република Татарстан. В интервюто Татяна Ваксберг споделя, че Курмашева работи в Прага и притежава двойно гражданство, включително американско. Разказа още, че тя се завръща в Русия, за да види болната си майка, но бива арестувана и обвинена в различни престъпления, включително че не е декларирала своето второ гражданство и че е чуждестранен агент.

В предаването Татяна Ваксберг коментира още, че в Русия журналистиката се е сблъскала със сериозни предизвикателства и проблеми, като част от медийните организации са били изгонени, журналисти са били арестувани, а други са били принудени да напуснат страната. Тя споменава медии като телевизия "Дъжд", сайтът "Медуза" и радио "Ехото на Москва", които са били подложени на преследване и репресии.

В интервюто се разглеждат и други актуални теми, касаещи нашата страна, които колегите ни от “Свободна Европа“ следят и коментират.  Сред тях са решението на България да издира шестима руски граждани, обвинени в терористични действия в страната през последните десетилетия.  "Това е малко коментирана тема в българския печат, но става дума за поредица от взривове, за които имаме един документален филм на Борис Митов и Николай Лавчиев, които започват пред 2011 г.“, посочва тя. Ваксберг обсъжда и скандала между Делян Пеевски и Румен Радев, свързан с обвинения в корупция, както и случаят на убийство на Пейо Пеев и начина, по който той се разглежда във връзка с домашното насилие.

Тези теми подчертават важността на свободата на медиите и журналистическата дейност в съвременния свят и налагат необходимостта от подкрепа и защита на независимите медии и журналисти.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19