Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят сборника "България и комунизмът"

| обновено на 31.01.24 в 11:15

Фондация "Конрад Аденауер" представя сборника "България и комунизмът". Събитието е на днешния 31 януари, ден преди Деня на жертвите от комунистическия режим в България. Презентацията ще се състои от 19.00 часа в “Сан Стефано Плаза“.

Серията студии "България и комунизмът" е посветена на отделни исторически етапи от периода на комунизма в България, от 1944 до 1989 година. Текстовете са написани на общоразбираем език, но същевременно съдържат научно обосновани факти и анализи. Тяхната относителна краткост позволява на читателите бързо да се впуснат в конкретните теми, което ги прави подходящи и за образователни цели, включително и за училищното образование.

Текстовете са публикувани на български и немски език и са допълнени с богат снимков материал. Идеята зад студиите е да бъдат достъпни и разбираеми за по-широка аудитория, особено за младото поколение. Този подход има за цел да насърчи образованието на младите хора относно комунистическото минало на България, тъй като вече има поколения, които нямат лични спомени от този период.

Както посочва в ефира на “Нашият ден“ Борислав Ванков, научен сътрудник във Фондация "Конрад Аденауер", този период от историята е значим за разбирането на съвременна България и Европа. Той сам е преживял комунистическия режим в Източна Германия и има поглед върху двата различни комунистически режима. Днес той гледа на комунизма като на режим, в който “от съвременна гледна точка не може да се живее“.

По неговите думи Фондация "Конрад Аденауер" се стреми да направи миналото достъпно и интересно за младите хора, като насърчава образованието и разбирането за този период от историята.

Ванков посочва още, че що се отнася до личните истории на авторите на есетата, те всички са хора, които са преживели лично този режим. Въпреки че техните текстове не съдържат преки лични препратки, те са заредени с емоции и лични преживявания от периода.

В заключение Фондация "Конрад Аденауер" играе важна роля в насърчаването на образованието и разбирането за комунизма в България чрез своите студии и книги, като се стреми да достигне по-широка аудитория, особено младите хора, и да освети важни моменти от историята на страната.

По време на събитието гостите ще имат възможността да разгледат изложбата на Улрих Малерт от Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР, съдържаща фотографии от лагер Белене.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20