Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Ускорение" предлага мерки за развитието на страната

| обновено на 22.02.24 в 13:00
Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Клуб "Ускорение", нова надпартийна и визионерска организация, ще тласка България по най-бързата писта чрез идеи и законодателни промени. Клубът беше учреден на 6 февруари по инициатива на депутата от "Демократична България“ Владислав Панев, който отдавна твърди, че България има шанс да се развива на висока скорост в ЕС, ако направи определени реформи.

По неговите думи вече са започнати разговори с парламентарната група на ПП-ДБ: "Очакваме впоследствие да се видим и вече сме отправили покани към  другите групи от мнозинството – ГЕРБ и ДПС", посочва той и изразява надежда, че в периода преди осъществяването на ротацията нашите мерки да залегнат в програмата на правителството за следващите девет месеца.

Според него това са консенсусни мерки, които са важни не само за икономическото развитие на страната, но не само за него.

"Не съм прекален оптимист", казва той и твърди, че "и в момента растем по-бързо от средното за Европа“. Което според него е нормално, защото тръгваме от "много по-ниска  база“.

“Това, което трябва да направим в определени сектори, тъй като виждаме, че кризата в Западна Европа вече настига България. Имаме криза в енергетиката, където през януари се превърнахме в нетен вносител на електроенергия и то с размери, невиждани от десетилетия. Очевидно февруари ще бъде същата тенденция“, посочва той.

В интервюто казва също, че имаме криза и в транспорта заради намалените стопански взаимоотношения в Европа. "Имаме криза, включително ва Ай Ти сектора, тъй като и там текат процеси на уволнения и съкращаване на работна ръка“.

Подчертава, че това, което е важно за България е да се изгради “една икономика на по-пазарна основа и то точно в кризисните сектори“.

Панев посочва като пример енергетиката и изграждането на новите ядрени, което по думите му “не е особено пазарен подход“. “Изчисленията при най-добрият сценарий са, че цената от новите блокове ще бъде по-висока, отколкото е пазарната цена на електроенергията в момента“.

Според него на първо място трябва да се инвестира в инфраструктура, което не означава само пътища и жп линии, а означава и енергийна инфраструктура, която да може да поема товара на много малки производители. Изграждането на финансовата инфраструктура също е  изключително важно според Панев, тъй като "няма развита държава без развит фондов пазар". 

По думите му "в момента българите имат огромен проблем, тъй като възможностите им за инвестиции са само банкови депозити с нула процента лихва и в недвижими имоти“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Илина Мутафчиева, депутат от ПП-ДБ, също обясни целите на новосформирания клуб в сферата на образованието.

“С колегите, които учредихме този клуб имаме едно ясно послание е то е, че за нас образованието, социалната политика и икономиката са взаимно свързани. Конкретно в образованието на мен и на моите колеги много ин се иска най-накрая да стигне дотам да измерваме качество, натрупани промени, компетенции, които децата развиват и това не е нещо невъзможно“, посочва тя в ефира на “Нашият ден“.

По нейните думи много страни по света измерват не просто количество, “преминал си от един клас в друг“, а по какъв начин е осигурено качеството. “За да се случи това, ще трябва да се постараем и да подкрепим хората в образованието“, казва тя.

“Чуват се много критики към учителите и към директорите. Но всички можем да признаем, че те освен това да обучават нашите деца, имат и много други вменени функции. Затова понякога изпадаме и в безизходицата, в която се намираме“, казва още Мутафчиева.

Според нея и в образованието, и в социалната сфера, ще трябва да започне да се говори за подкрепа, дори чисто психологически.  Тя отбелязва факта, че хората в образованието работят с много бързи обороти и много странни казуси, които “на нас ни изглежда, че не се случват в България, защото те се сблъскват всекидневно – било с насилие в семейството, било с деца, отглеждани само от бабите и дядовците си. Това са неща, които учителите запълват като дупки“. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27