Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Самоков в радиоефира на "Семейно радио":

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение.


"Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на еврейската фамилия Арие", разказва Марияна Лобутова, регионален представител на Национален дарителски фонд "13 века България".
Как посрещат посетителите, как продължава любопитният разказ за историята и съвременния живот в Сарафската къща в Самоков, както и защо е важно да бъде обединена в единен културен комплекс със сградата на Синагогата – чуйте още в звуковия файл.


Д-р Веселин Хаджиангелов, археолог и директор на Историческия музей в Самоков, ни връща в древните и по-нови епохи, свързани с историята на града и селата в общината. "Много са първите неща, които се случват в Самоков, затова този малък град оставя трайни и ярки следи в историята на България", казва д-р Хаджиангелов. Според него през последните години се наблюдава засилен интерес на младите хора към миналото. Получават се и значими дарения в музея – става дума за хиляди инвентарни единици, включващи документи, фотографии и дори ценни рисунки, като тези на Христо Йончев-Крискарец…
Още за историята, забележителностите на територията на община Самоков, както и защо е важно да посетим Бельовата църква – чуйте още в звуковия файл.


Стоян Пашов, председател на читалище-паметник "Отец Паисий-1859" в Самоков, започва разказа си с отбелязването на 165 години от създаването на читалището през 2024 година. Според исторически сведения, читалището е едно от първите, създадени в България. "Самоковското население е било достатъчно будно за времето си през годините на османската власт", казва Стоян Пашов. При създаването си читалището е кръстено на "Свети Седмочисленици", а през 1904 година приема името на Отец Паисий във връзка и с една от теориите, че авторът на "История Славянобългарска" е роден в самоковското село Доспей.
Още за историята на читалището, изгарянето на архива и съхранения ценен печат, както и за съвременния живот в сградата-паметник – чуйте в звуковия файл.


За старите рецепти и тайната на приготвяне на Самоковския зелник разказва Катя Драганова от село Продановци. Тя предлага вариант на т.нар. мързелив зелник, в плънката на който през зимата доминира праз лук. Чуйте рецептата с точни указания в звуковия файл.

инж. Ангел Джоргов и съпругата му Любослава
В "Моето семейство" гостуват инж. Ангел Джоргов, кмет на община Самоков, и очарователната му съпруга Любослава.
"Живели сме в един блок в квартал на Самоков, но до 2008 година дори не се познавахме. През 2016 година станахме семейство…", започва разказа си инж. Джоргов. Младото семейство не брои дните, месеците и годините в брачния съюз, а усмивките в любовта. Може би затова приоритет за новия кмет на Самоков е задържането на младите хора и семейства в общината, осигуряване на условия за живот и за хората от всички възрасти, развитие на спорта за децата и младежите, инфраструктурата, възможностите за кариера и образование – чуйте още в звуковия файл.

Снимки: община Самоков, ФС на Сарафската къща
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40