Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тялото ни алармира…

Доц. Владислав Младенов
Снимка: Кирил Чобанов

За много здравословни проблеми получаваме различни сигнали – от мозъка или нервната система, от тялото или от различни органи. Дали е болка или симптом, добре би било да умеем да ги разпознаваме, ако не – да потърсим навреме лекар. Това бе гледната и отправна точка в разговора ни с доц. Владислав Младенов. Започнахме разговора с традиционните въпроси: кой е предопределил лекарската професия и специалността "урология", кои са учителите и менторите на доц. Младенов? В отговорите нямаше изненада – младият лекар спомена много имена на свои преподаватели и на колеги, които са го въвели не само в науката, но и в практическата медицина. Измежду изброените на първо място бе откроена личността на неговия баща проф. Димитър Младенов.

В диалога засегнахме много от разностранните аспекти на заболяванията в урологията: основните симптоми, при които трябва да потърсим уролог, често срещаните аномалии в детската възраст, характерните диагнози и свързаните с тях оплаквания при жените и при мъжете?

Проследихме и терапевтичните схеми, случаите на неотложна необходимост от оперативно лечение, различните аспекти на качеството на живот при подобни болести. И още: говорихме за новите техники и технологии в урологията, за лечение на простатната хиперплазия (ДПХ), за брахитерапията като иновативно решение при злокачествени заболявания, за метода "литотрипсия" при бъбречно-каменна болест…

Различните аспекти на профилактиката, необходимите изследвания и проследяването на заболяванията също бяха предмет на коментар в студиото.

В поредното съботно издание "За здравето" включихме и "виновникът" за това доц. Владислав Младенов да бъде лекар и уролог – неговият баща проф. Димитър Младенов. Освен съвети и напътствия, двамата събеседници проследиха и някои от основните теми на предстоящия Национален урологичен симпозиум през месец юни тази година. В 29-тото традиционно издание на  медицинската проява участие ще вземе и испански професор – специалист в областта на урологията.

Следващата събота в тематична свързаност сме поканили за участие проф. Боряна Делийска. Ще говорим за нефрология и за така наречения "тих убиец" – бъбречната болест, за превенцията и лечението на заболяванията от тази група.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху космоса.  От шест години младежите от клуба отбелязват 12 април с различни инициативи, съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 10:36
Проф. Георги Желев

Международният ден на авиацията и космонавтиката – Ден на отворените врати в ИКИТ-БАН

По повод на Международния ден на авиацията и космонавтиката, 55-годишнината на Института по космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и технологии организира Ден на отворените врати, който ще се състои на 12 април от 10.00 до 14.00 часа..

публикувано на 12.04.24 в 09:15
Д-р Румяна Динолова

Полет над…

Не акцентирахме разговора върху птичи гнезда и подобни аналогии с книги и филми, а поговорихме със събеседниците си за реалните психиатрични проблеми, надвиснали над съвремието. Отбелязахме деня в подкрепа на болните от биполярно афективно разстройство (БАР) и коментирахме проблемите им в разговор с д-р Румяна Динолова и д-р Папазов. С опитните..

публикувано на 11.04.24 в 14:36

"Старият Орхей" в Молдова крие скитове на български монаси

Историко-археологическият комплекс "Старият Орхей" е едно от живописните места в Молдова и основна туристическа забележителност, с която местните много се гордеят. Това е недълбок каньон, който се намира на около 60 км от столицата Кишинев в долината на река Реут. Територията на резервата обхваща 500 хектара с уникален ландшафт – меандрите на реката,..

публикувано на 11.04.24 в 11:15