Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на научните изследвания и иновациите. Къде е България?

Снимка: Pixabay

Тази седмица е Седмицата на научните изследвания и иновациите, организирана от Европейската комисия. Тази година Европейската комисия отбелязва 40-годишното пътуване през рамковите програми за научни изследвания и иновации. Седмицата на научните изследвания и иновации ще обсъди бъдещето на Научните изследвания и иновациите в контекста на конкурентоспособността на ЕС.

Какво е бъдещето на научните изследвания и иновациите в епохата на новите технологии и какво се прави в страната ни по отношение на тях? 

Константина Войнова, ръководител отдел "Дялови инструменти" във Фонда на фондовете, сподели своя опит и виждания по тези въпроси. Тя разкри, че финансовите инструменти, които разработват, са насочени към подпомагане на бизнеса, особено в областта на иновациите и технологичния трансфер. По нейните думи през последните години са предоставени значителни средства за подкрепа на стартиращи предприятия, които се занимават с иновационни проекти.

Важно е да се подчертае, че със създаването на финансови инструменти се стреми да се улесни пътят на иновациите към пазара. Това включва създаването на екосистема, която подпомага развитието на иновативното предприемачество.

В предаването тя сподели още, че през изминалия програмен период са били структурирани пет финансови инструмента за дялово и квази-дялово финансиране, които се оказват от съществено значение за подкрепа на стартъпите и иновационните проекти.

Сред примерите за успех се споменават компании, които разработват напредничави технологии като дронове за самоуправление и изкуствен интелект за създаване на дигитални близнаци. Според нея това подчертава високия потенциал за иновации в България и необходимостта от създаване на по-добри връзки между бизнеса и научните организации.

Обобщавайки обратната връзка от различни срещи и дискусии, Войнова подчерта необходимостта от култура, насочена към пазарната реализация на научните разработки. Това изисква активно участие както от страна на бизнеса, така и от научните организации, които трябва да си сътрудничат за успешно внедряване на иновациите.

В заключение България, както беше отбелязано, е направила значителни стъпки в повишаването на своя инвестиционен капацитет, но остава предизвикателството за по-целенасочени действия, насочени към пазарната реализация на научните разработки. Това изисква активно сътрудничество между бизнеса и научните организации, за да се осигури успешно внедряване на иновациите и технологиите в реалния бизнес сектор.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02
Иво Анев, Слава Савова, Георги Мъглов, Любо Стефанов, Радослав Чичев и Ивайло Захариев

Минералните бани и османското наследство

Минералните бани и османското наследство в България. Какво е културното, социалното и политическото значението на минералните бани днес? Заедно със Слава Савова, архитект и изследовател в Института за етнология и фолклористика на БАН, Любо Стефанов, сдружение "Княжевец", Иво Анев, икономист, специалист по водите. Георги Мъглов, гражданска инициатива..

публикувано на 28.05.24 в 08:50
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34