Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е стартъп инкубатор и как подкрепи успешна българска компания?

| обновено на 29.02.24 в 13:04

За десета поредна година в София се състоя ежегодният международен форум "Иновейшън експлорър" (Innovation Explorer)

Deepti и Галя са две прекрасни дами, които представляват силата на университета Станфорд и цялатa му иновационна екосистема. Галя живее в София, а Дипти долетя от Швейцария във връзка със събитието "Иновейшън Експлорър", което тази готина отбеляза своята десета годишнина.

В ефира на "Нашият ден" Deepti Pahwa , една дама, съосновател на акселератора и инкубатора "Лиза" в Станфорд, сподели своите впечатления.

В интервю за предаването тя разказва, че през последните 4 години е била тясно свързана с водещата програма "Лийд" на Станфорд и там е имала  възможността да се срещна с прекрасни участници в програмата от България. "Те приковаха интереса ми към екосистемата на иновациите и предприемачеството в България и региона. Това ме заинтригува още повече. След това бях поканена да участвам във форума за иновации "Innovation Explorer" така че проучих малко повече какво се случва тук в динамичната екосистема на стартиращите компании“.

"Програмата е на ниво магистърска програма, но не ви дава MBA степен" ,посочва тя. Това е 1-годишна онлайн програма, която всъщност събира на едно място ръководители от цял свят, работещи в областта на иновациите, като 30-40% от хората идват от Google, но също и от други големите технологични иновативни компании. Според нея така се получава най-доброто от световните умове в областта на иновациите, които работят заедно, развивайки иновативни проекти в своите компании, използвайки програмата Stanford LEAD като двигател.

Много ли са българите и какви идват в програмата Лийд?

“В "Лийд" имах възможността да срещна няколко забележителни лидери от българската иновационна екосистема. Всъщност един от тях, който стартира бизнес идеята си в "Лиза" инкубатора и акселератора, на който съм съосновател, както и повечето хората, които идват там, са тези, които искат да разширят хоризонта на иновациите, сътрудничат си с други лидери в световен мащаб, за да направят повече иновации в собствената си екосистема“.

Разказва още, че лично се среща  с едни от най-брилянтните умове в света като част от програмата "Лийд" преди 4 години. “Това е причината, поради която стартирах "Лиза", инкубатор и стартъп акселератор към програмата "Лийд" в бизнес училището на Stanford. Там видях, че много хора имат много идеи за предприемачество, но те всъщност не изграждат стартиращи компании, нито пък бизнеси на базата на тези свои идеи. Затова се замислихме какво би се случило, ако създам екосистема за подкрепа, в която да предоставим менторство и където да засадим семената за по-нататъшно развитие на бизнеси, които могат да имат световен успех, вместо просто да останат на ниво учебни проекти“.

Как идва идеята?

“Всъщност аз работя и като коуч по лидерство и иновации като част от програмата "Лийд" в Станфорд, така че там успях да видя много от идеите, които иноваторите създават и завършват като част на техните учебни проекти. Но си мислех, че има възможност да ги превърна в комерсиални идеи, които могат да видят бял свят. Хората имаха стремежа, искаха да направят нещо с идеите си, но нямаше къде, нямаше платформа. В същото време имаше друга страна на екосистемата нещо като фейсбук за всички над 5000+ възпитаници на "Лийд", които не искаха да бъдат предприемачи, но имаха желание да подкрепят предприемачеството“, разказва в предаването Deepti Pahwa. 

Така решават да създадат платформа, в която  предприемачи, експерти, ментори, инвеститори, основатели, преподаватели могат да се съберат и да използват ресурсите, които вече съществуват и да ги подкрепят в "екосистема от творчество, иновации и предприемачество". 

Идеите на всички тези предприемачи идват от 36 страни, които не са в САЩ и силициевата долина. "Станфорд винаги е бил известен с иновациите в силициевата долина, но в същото време хората, които идват там, идват от различни части на света и за мен беше много важно иновативните умове да се върнат в своите страни, за да могат да подкрепят предприемачеството там", казва още Deepti. 

Според нея в България има много потенциал.

"Мисля, че има много потенциал, виждам това през последните два дни в България тук, има много талант, много стремеж, това, от което наистина се нуждаете тук, е подкрепата на правителството. Много повече публично-частни партньорства, много повече центрове за иновации, инкубатори, ускорители. За страна от 6,9 милиона имате само 600 стартиращи фирми, мисля, че има потенциал за много повече, но трябва да създадете среда, в която предприемаческият начин на мислене може да се развива и оформя“.

Около университетите ли трябва да се изграждат акселератори и инкубатори?

Според нея "университетите със сигурност са чудесно начало, но вярвам, че само академичните среди не могат да се справят“. Тя твърди, че трябва да има академични среди, индустриални партньори, правителствени партньори, за да се изгради тези инициативи и да създадат иновации.

Тя е била главен директор по иновациите в Силициевата долина. В предаването сподели кое е най-ценното от нейния опит там. Според нея хората в силициевата долина не се страхуват да започват да работят по каквито и да било идеи. "Те са смели, смятат, че идеята им може да има значение за света и продължават напред неуморно. Имат и друго предимство - те имат достъп до капитали, което позволява на добрите идеи да успеят бързо. Там не приемат провала драматично, да се провалиш е приемливо, което не съм го виждала никъде другаде".

В предаването твърди още, че "не е важно как финансирате иновация, по-важно е как популяризирате иновацията по света и финансите просто идват. Това означава, че човекът, който създава иновация, трябва да говори за нея, трябва да изгради видимост за нея".

В инкубатора е подкрепена българска стартъп компания, която е много успешна.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Галя Георгиева е основател на стартъпа, който похвали Дипти Пахуа, като един от най-впечатляващите и успешни, подкрепени в инкубатора и акселератора на Станфордския университет.

“Аз съм софтуерен специалист, с 20 години опит, и съм на ръководна позиция в голяма софтуерна компания. И като част от тази компания исках да повиша квалификацията си. От мои колеги, които също бяха завършили там се насочих към Лийд, като исках да стана по-добра в ръководене на международни екипи, в билдване на продукти, но когато попаднах в това удивително общество на Станфорд“, споделя тя.

“Всъщност мотото на "Станфорд Лий“ програмата е променяме животи, променяме организации, променяме света. Това звучи малко патетично, но когато попаднеш там, наистина ти си обграден от хора, които много искат да променят света и те имат смелостта да го направят. И започваш да се замисляш – аз какво мога да дам, какъв ефект мога аз да имам върху живота на хората. Това ми даде и на мен смелост да потърся начин да постигна повече“, споделя още Галя Георгиева.  Тя е завършила Компютърни системи в техническия университет.

Какво прави този стартъп?

"Ние намерихме възможност да предоставим на българския пазар иновативни ДНК анализи, които нашите партньори предоставят с техният метод "selphie" – най-доброто генотипиране в света. Това ни дава възможност да предоставим на една достъпна цена генотипиране с много голяма точност. Ние имаме 600 анализа, които са в различни сфери на живота на човека, и всеки един анализ може да бъде използван в зависимост от конкретната нужда на дадения човек“, разказва още в ефира на “Нашият ден“ Георгиева.

Те предоставят анализи за дълголетие. Целта е да се вземат мерки навреме, а не "когато вече ще е късно". Според нея по този начин се удължава здравето в живота на човек. Също така се предоставят анализи, които са по-ежедневно насочени, като например за фитнес и диети. 

По нейните думи акселераторът дава база, един модел, по който човек може да дефинира идеята си, да я валидира с истински потенциални клиенти, но също така дава и смелост, "защото ти попадаш сред хора, които правят същото“.

Как се стига до него?

"Първо човекът трябва да бъде част от програмата на Станфорд. Изисква се есе и мотивационно есе. Те проверяват биографията на човек, трябва да видят, че човекът е вдъхновен, че прави неща не просто проформа, че човекът е мотивиран. След завършване на програмата той има право да кандидатства в акселератора. Бива оценена идеята и най-добрите попадат там“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24