Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години "Икар"-и

Съюзът на артистите в България връчи наградите за постижения в театралното изкуство за петдесети път на официална церемония в Световния ден на театъра - 27 март. Победителите бяха отличени в 23 категории. Тазгодишното мото на събитието беше "Бойно поле за действие". Водещи на вечерта бяха актьорът от трупата на Народния театър "Иван Вазов" – Стелиан Радев и актрисата Катрин Гачева, която наскоро участва в популярен музикален формат. Те зарадваха публиката и с авторски изпълнения на живо и музикални интерпретации. На сцената се изявиха и дамския етно хор "Вакари", с който Христо Мутафчиев също закри вечерта с песен. Наградените в категория "Режисура" – Боян Крачолов за заглавието "Петрови в грипа и около него" и Галин Стоев като режисьор на отличеното за най-добре представление – "Хага" разказаха повече пред Ангелина Грозева за наградата и за вълненията:

Боян Крачолов
"Театърът е нещо, което пожелавам да не знаете какво е, за да не спирате да го търсите. Това представление си е експремент. Във формата на променения театър, то използва много локации на театъра и се радвам, че екипа така топло го прегърна. В него излиза наяве и много инфантилност, която е типична за хората, когато са в тежко ситуации." – споделя Боян Крачолов. За същото представление "Икар" за поддържаща роля получи Александра Василева.

Галин Стоев и част от екипът на „Хага“

"Това е признание за целия екип. Много се радвам, че политическата сатира се върна на българската театрална сцена. А за мен беше голямо предизвикателство, защото аз до момента не бях поставял постановки с политически характер. А трябва театралната сцена все повече да говори за това. Трябва и медиите да говорят за това. Всички трябва да сме ангажирани с това." – каза Галин Стоев.


Награда за изключителен принос към театъра получи актрисата Мария Каварджикова. За водеща женска роля бе отличена Весела Бабинова за ролята и на Анджела в "Пистолет от торнадо". А за водеща мъжка роля "Икар" получи Пенко Господинов за Иполит Матвеевич Воробянинов в "Седемте стола" по Иля Илф и Евгений Петров, реж. Дамян Тенев, Драматичен театър - Ловеч. Той сподели от сцената:

"Позволете ми да посветя тази награда и на моите родители, които никога нямаха възможност да ме гледат на театралната сцена, но аз вярвам, че винаги са били с мен."

Приходите от продажбата на билети са предназначени за здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти. Снимки: Съюз на артистите в България, Булфото
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23