Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството е мир": обръщение на Юн Фосе към международното театрално общество на 27 март

Празнуваме Международния ден на театъра

Снимка: БГНЕС

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии.

"Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните. Театърът лекува травмите и разширява представите за света", споделя драматургът д-р Майя Праматарова в разговор за театралното изкуство, който носи както общ, така и конкретен характер, свързан със Световния ден на театъра, отбелязван по инициатива на Международния театрален институт от 1962 година.

Юн Фосе
По традиция всяка година празникът започва с обръщение на едни от значимите фигури на сценичните изкуства. Тазгодишното послание е на Юн Фосе, норвежкият автор, отличен с Нобелова награда за новаторските си пиеси и проза. Важен акцент в словото му, което ще прозвучи на 27 март в различни театри, страни и континенти е, че "Изкуството е мир".

Акцент на днешния празник са и Националните награди за сценични изкуства "Икар" на Съюза на артистите в България, които ще бъдат раздадени за 50-ти юбилеен път в Народния театър "Иван Вазов" тази вечер. В очакване сме да разберем кои са носителите на отличията за най-високи постижения в областта на сценичните изкуства у нас.

Обичаният актьор и режисьор на дублажи Радослав Рачев, член на Комисията за определяне на номинациите в категория "Дублаж" разказа за тазгодишните номинации на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа и дългогодишната си работа в театъра.

Честит празник на театралното изкуство!



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40

Световното шоу "Огънят на Анадола" на турне в България през август

От 2 до 9 август в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и "Арена Спартак“ в Кърджали (8 и 9 август) публиката ще аплодира артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган. България е включена в световното юбилейно турне..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Започва 33-ият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-ият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43