Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Романипе" в Международния ден на ромите

Знамето на ромската общност
Снимка: socialachievement

През 1971 година се състои Първият световен ромски конгрес в Лондон, по време на който са приети химнът и знамето на ромите. Датата 8 април се превръща в Международен ден на ромите. В България празникът се отбелязва от 1996 година насам. Вече пета година Инициативна група за ромска култура връчва наградата "Романипе" за цялостен принос към еманципацията на общността. Като част от инициативната група, гост в "Нашият ден" е етнологът д-р Лиляна Ковачева, за да разкаже за наградите "Романипе", които се връчват на 8 април.

Д-р Ковачева споделя, че празникът всяка година се припознава от все повече представители на ромската общност у нас. В различните населени места се отбелязва по различен начин. Някои групи отдават почит на ромските жертви на Холокоста, а други предпочитат веселието и пищните тържества. Според госта няма грешен подход в отбелязването на празника. Ромската общност е трансгранична, затова честванията са масови, но различни във всяка една държава. По думите на д-р Ковачева хората сами инициират и организират празника, чието послание е свързано със споделеност, общуване и солидарност.

Традиционно наградите "Романипе" се връчват два пъти в годината – на 13 януари и на 8 април. Инициативната група възобновява една прекъсната традиция, но прави и нововъведения, споделя д-р Ковачева. На 13 януари се награждават хора, които не са с ромски произход, но имат дългогодишен принос за еманципацията на общността. На 8 април наградата се връчва на успешни представители на ромската общност. "Човекът трябва да е направил голям принос и да има дългогодишна работа в това отношение", заявява д-р Ковачева. Тя разказва, че през 2021 година е награден посмъртно Михаил Петров, изменил в полза на общността цели четири закона, като един е свързан с правото на ромски деца да посещават общи училища.

Тази година почетена посмъртно ще бъде Стоянка Соколова – първата ромска журналистка, съобщава д-р Ковачева. Награда "Романипе" ще получи и София Захова, преподавател, етнограф и автор на монографията "Ромската литература". Изследването на Захова проследява развитието на ромската култура от XiX век до дигиталната ера. Поради ангажименти Захова не е присъствала на церемонията през януари, затова ще получи наградата си днес, пояснява гостът.

По думите на д-р Ковачева, преди да пристъпи към своето изследване, Захова научава няколко ромски диалекта и опознава в дълбочина ромската култура, което особено се цени сред представители на общността от цял свят. Ето защо награждаването днес ще бъде напълно заслужено. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Oсновната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03