Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

| обновено на 26.04.24 в 11:13
Снимка: Pixabay

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст.

Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през 2016 година, с цел да стимулира учениците да създават и реализират благотворителни проекти. Участниците, на възраст от 14 до 19 години, могат да представят своите идеи за благотворителни каузи чрез специално предоставен въпросник.

Фондацията подкрепя и вдъхновява учениците да се ангажират със своите идеи, които да бъдат от полза за обществото или за конкретни общности или лица. Създателят на фондацията, Стойко Петков, поставя акцент върху значението на грижата за другите и за околната среда, като подчертава, че това е важно и за самото благополучие на индивида.

Станислава Рашева разкрива, че конкурсът има разнообразни лица и вече са били реализирани 37 проекта. Той се фокусира върху три основни теми: помощ за деца без родители или за нуждаещи се възрастни, запазване на уникалното наследство на България и опазване на околната среда. В последните две години е добавена и четвърта категория - иновативно предприемачество с благотворителна кауза.

Тазгодишното издание на конкурса "Млад благотворител" продължава да вдъхновява и мотивира учениците да се ангажират с благотворителни дейности. Това не само ги подготвя за бъдещето, но и ги прави по-съпричастни към обществото, като ги насърчава да допринасят за неговото благополучие.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35