Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова:

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

Проф. Донка Байкова
Снимка: БГНЕС

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие.

Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има много сериозни промени във външния фактор – този на околната среда – поради чести различни по степен температурни амплитуди. Приспособителните механизми на човека често пъти не са в състояние да откликнат безболезнено." Проф. Байкоа пояснява, че човешкият организъм е сложен биологичен механизъм, който понякога не успява да се приспособи към екстремните външни фактори, които му влияят.

Специалистът по обществено здраве изброява рисковите групи, които най-често биват засегнати от този тип обстоятелства: възрастните хора, децата и юношите, хората в рековалесцентен (оздравителен) период, бременните и кърмещите жени. Ето защо е важно работодателите да съобразяват работния график с безопасните часове на деня.

Що се отнася до храната, проф. Байкова смята, че тя е "онази мощна величина, която може да променя обменните процеси на организма в една или в друга посока". Храната има свойството да предпазва от болести, да оказва терапевтично действие върху някои остри болестни процеси, заявява тя.

"Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст – би трябвало да отчитаме неговата потребност от регулярен хранителен модел", подчертава специалистът. По думите на проф. Байкова в човешкия организъм, като по часовник, се изхвърлят стомашни сокове, които са агресивни и могат да навредят на храносмилателния тракт при празен стомах.

Проф. Байкова съветва хората, колкото и заети да са през деня, да не пропускат нито едно от храненията, които допринасят за баланс в организма. Хубаво е да имаме топла храна, но при липса на такава в работна среда е желателно човек да носи обяд от вкъщи, казва проф. Байкова.

По думите на специалиста българите страдат от наднормено тегло не само заради преяждане, а именно поради нередовен режим на хранене. Навикът да гладуваме през деня за сметка на обилна вечеря носи риск от хранителни проблеми, обръща внимание проф. Байкова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01