Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Снимка: Уикипедия

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е част от Стоте национални туристически обекта.

Д-р Йордан Минчев споделя в ефира на "Нашият ден" следното:

"Огромна е отговорността да ръководя училище, което във времето пази традицията, създадена точно преди 180 години от нашия съгражданин и будител – Иван Николов Момчилов. Съвремието е сложно и трудно за днешния човек, ако не търси опора в корените си и губим равновесие в нашите дни, но ние черпим сила и гордост от основателя на първото класно училище, един своеобразен учителски институт, за който от всички краища са се стичали учители и тези от тях, които са завършили са ставали учители и са разнасяли зарите на Еленската даскалоливница по всички краища и всички български земи – и в Мизия, и в Тракия, и в Македония."

Първото класно училище е претърпяло много промени през годините. По-късно е преименувано на Еленска гимназия "Иларион Макариополски" и след това е наричано Средно политехническо училище. Днес функционира като средно училище.

По думите на Йордан Минчев откриването на гимназията в Елена е плод на многогодишни усилия на напредничавата интелигенция. След Освобождението, през 1885 г., е направен безуспешен опит да се основе пълно четирикласно училище. Сградата на училището е била изгаряна два пъти – преди и след Освобождението – но е била възстановена незабавно.

Той разказва още, че преди няколко години сградата на училището е възстановена по трансграничен проект между България и Румъния. Днес тя приютява Еленската галерия и вече не играе ролята на образователна институция. След Освобождението родителите в град Елена събират средства и изграждат сградата, изпращайки своите деца да се учат. Дълги години училището не е било пълноценно, и едва през 1944 година, сто години след основаването на "Даскалоливницата", то е открито с постановление на Министерския съвет.

Днес училището функционира като средно училище, в което учат ученици от 1-ви до 12-и клас. Децата са както от града, така и от близките села, като училището продължава да пази и развива богатата си историческа традиция.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голямата диктовка": Коя дума затрудни най-малките участници?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъждаме значението на "Голямата диктовка", проведена в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това събитие предизвика голям интерес и събра участници от различни възрасти, които имаха възможността да демонстрират своите умения по правопис. В интервю за предаването д-р Ивета..

обновено на 03.06.24 в 13:24

Милен Митев: Разговорът за българската история и култура трябва да започне от обществените медии

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция обявиха съвместната инициатива под надслов "14 века България в Европа". На обща пресконференция генералните директори на трите обществени медии заявиха намерението си да работят заедно за реализирането на тази инициатива. Те се стремят да насочат..

обновено на 03.06.24 в 11:57

Книга за съвременното китайско общество беше сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20