Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Снимка: Уикипедия

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е част от Стоте национални туристически обекта.

Д-р Йордан Минчев споделя в ефира на "Нашият ден" следното:

"Огромна е отговорността да ръководя училище, което във времето пази традицията, създадена точно преди 180 години от нашия съгражданин и будител – Иван Николов Момчилов. Съвремието е сложно и трудно за днешния човек, ако не търси опора в корените си и губим равновесие в нашите дни, но ние черпим сила и гордост от основателя на първото класно училище, един своеобразен учителски институт, за който от всички краища са се стичали учители и тези от тях, които са завършили са ставали учители и са разнасяли зарите на Еленската даскалоливница по всички краища и всички български земи – и в Мизия, и в Тракия, и в Македония."

Първото класно училище е претърпяло много промени през годините. По-късно е преименувано на Еленска гимназия "Иларион Макариополски" и след това е наричано Средно политехническо училище. Днес функционира като средно училище.

По думите на Йордан Минчев откриването на гимназията в Елена е плод на многогодишни усилия на напредничавата интелигенция. След Освобождението, през 1885 г., е направен безуспешен опит да се основе пълно четирикласно училище. Сградата на училището е била изгаряна два пъти – преди и след Освобождението – но е била възстановена незабавно.

Той разказва още, че преди няколко години сградата на училището е възстановена по трансграничен проект между България и Румъния. Днес тя приютява Еленската галерия и вече не играе ролята на образователна институция. След Освобождението родителите в град Елена събират средства и изграждат сградата, изпращайки своите деца да се учат. Дълги години училището не е било пълноценно, и едва през 1944 година, сто години след основаването на "Даскалоливницата", то е открито с постановление на Министерския съвет.

Днес училището функционира като средно училище, в което учат ученици от 1-ви до 12-и клас. Децата са както от града, така и от близките села, като училището продължава да пази и развива богатата си историческа традиция.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код, поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22