Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дечко Узунов. Съзидания

125 години от рождението на художника

10
Снимка: Ани Петрова

"(…) Това, което си създал, това е твоят живот."

Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика“. Преминал през живота си с толкова много динамизъм, колкото и в творчеството си, Узунов винаги е бил обект на интерес от страна на критиката, журналистите, колегите си и широката публика. Известен като портретист, изявил се като майстор на монументалните изкуства, оценяван високо за своите композиции, пейзажи, натюрморти и голи тела, желан като илюстратор и сценограф, той е и интересният професор, приятният събеседник, авторитетният и вещ колега. Повече от шест десетилетия художникът ще се движи към своето изкуство. От символизма, сецесиона, експресионизма и неокласиката през академизираната формула на соцреализма до пространствената чистота, синтетизма на монументалния език и абстрактния израз.

В опит да се проследи пътят на развитие на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство в залите на Софийска градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника. Показани са над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна). Индивидуалността на всяко десетилетие е подчертана посредством подбрани цитати от критиката в периода. Не на последно място, разказът е допълнен от обширна биография, илюстрирана от богат фотографски материал. Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, които са общували пряко с Дечко Узунов, и посредством тях се предоставя възможност публиката да се докосне непосредствено до личността на големия художник. С помощта на Българската национална телевизия в изложбата почитателите на изкуството ще имат възможност да видят и режисирания от Дамян Петров филм от 2000 г. "Бай Дечко". Експозицията е придружена от албум. По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Настоящото събитие е третото след откриването на изложбата "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал", представена в Художествена галерия – Казанлък (февруари – май 2024 г.), и "Дечко Узунов. Светско монументално изкуство", реализирана в Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийска градска художествена галерия (февруари – юни 2024 г.).

 Проектът е съвместен между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция "Архиви“, със съдействието на Българска национална телевизия, с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура“, "Аурубис България" АД, частни лица и медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.

В изложбата са включени произведения и архивни материали от:

Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия "Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция "Архиви“,

Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски“, Градска художествена галерия – Пловдив, Исторически музей – Панагюрище, Музейна сбирка на Национална художествена академия, Народен музей – Белград, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия – Добрич, Художествена галерия "Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия дарение "Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ – Самоков, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч, Художествена галерия – Русе, Художествена галерия "Станислав Доспевски“ – Пазарджик, Художествена галерия "Станка Димитрова“ – Кърджали, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия "Христо Цокев“ – Габрово, частни колекции.

Екип на изложбата: Аделина Филева, Пламен В. Петров, Рамона Димова – куратори; Николета Гологанова-Петрова и Наташа Ноева – сътрудници; Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова – реставратори; Петър Димов и Маргарита Енева – връзки с обществеността; Надежда Олег Ляхова – дизайн на експозицията; Цветан Игнатовски – фотограф; Татяна Пунева – коректор; Трейси Спийд, Мирослава Николова-Чернодринска – превод на английски език

Изложбата "Дечко Узунов. Съзидания" ще продължи до 8 септември в СГХГ.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с Аделина Филева – директор на СГХГ и куратор на изложбата.

Снимка – Ани Петрова, БНР

Информация – СГХГ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35