Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Снимка: slav.uni-sofia.bg

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и изследването на българския език от европейската славистика.

Четенията винаги за били интердисциплинарни, каза в предаването "За думите" проф. Андрей Бояджиев, ръководител на катедрата. Те "обхващат винаги много широк диапазон от теми, свързани с историята на културата, историческата текстология, изследването на старите текстове, изкуствознание, музикознание. Те винаги имат идеята да обхванат различни дялове на медиевистиката и на културата от ранното ново време…"

"Идеята е всеки да представи нещо експериментално, което в голямата си част още не е завършено, просто за да види реакцията на хората до каква степен неговите хипотези и планове ще намерят отзвук сред колегите."

По въпроса за протестите на преподавателите и служителите във висшите училища, заради които датата на четенията беше променена, проф. Бояджиев отбеляза: "Протестът не е, както се представя, само за заплащане, а някак си за едно по-достойно място, защото всички много говорим за образование, колко е лошо нашето образование, а всъщност хората малко познават спецификите на висшето образование както в България, така и въобще."

Доц. Диана Атанасова обобщи накратко големите заслуги на проф. Красимир Станчев, който е основател на катедрата "Кирилометодиевистика", за българската наука и висше образование. "Той е доайен на старобългаристиката в България, учен славист, медиевист, енциклопедист, една от най-авторитетните фигури на палеославистиката на ХХ и на ХХI век… По-голямата част от своята научна кариера проф. Красимир Станчев прекарва в Италия… Благодарение на неговите усилия и научни приноси вече можем да кажем, че повече от 40 години той работи и така издига авторитета на българската наука в Италия и допринася за едни интензивни научни връзки и контакти между италианската и българската славистика, между Изтока и Запада можем да кажем дори. И в този смисъл бих казала, че е изградил стабилен мост между Изтока и Запада и това не само благодарение на неговите лични научни интереси във връзка с литературата на българските католици…, но и има изключителна заслуга да удържа този славистичен дух в своите изследвания и да съгражда, да укрепва този мост между България и Италия."

Чуйте повече в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39