Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на среща на Световния комитет за културно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г.

| обновено на 08.10.24 в 10:59

На 7 октомври, в Националния исторически музей, се проведе международният форум "История и бъдеще – световно културно наследство на България и Италия". Това беше второто издание на събитието, което се състоя след успеха на миналогодишния форум. Както и преди, събитието събра множество приятели и съмишленици, включително представители на административната и политическата власт, италианското посолство и неговите структури.

Миналогодишният форум бе иницииран от нейно превъзходителство, посланичката на Италия в София – Джузепина Зара. Основната му цел беше обмен на опит и добри практики по отношение на обектите, включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тази година събитието отново бе организирано в сътрудничество с италианското посолство в България, Италианския културен институт, Италианската агенция за външна търговия, както и с Камарата на архитектите в България.

В ефира на предаването "Нашият ден" гостуваха г-жа Мария Маца, директор на Италианския културен институт в София, и г-н Франческо Фоскино, който отговаря за кадастъра на културното наследство в обекта на ЮНЕСКО в община Матера, Италия. Преводът бе осъществен с помощта на г-жа Петя Кисьова.

Г-жа Мария Маца обяви важна новина в ефира на предаването, а именно че през 2025 г. Световният комитет за световното културно наследство на ЮНЕСКО ще се събере в София. В месеците юни и юли на 2025 г. България ще бъде домакин на това събитие, което ще предостави уникална възможност страната да представи своите обекти пред световната общност.


Г-жа Маца сподели и за вече проведения форум: "Със сигурност това не е идея, която се ражда сутринта и се организира на следващия ден, защото Италия и България си сътрудничат от много години. На много нива – културни, артистични и други."

Тя също така подчерта, че посланичката на Италия е изиграла ключова роля в активирането на цяла система от хора и институции, които са се включили в тези събития. Особено внимание тя обърна на форума в Брацигово, посветен на реставрацията и съхраняването на културно-артистичното наследство: "От две години в България пристигат специалисти по реставрация от Италия и провеждат уъркшопове, с цел създаване на училище на високо ниво за реставратори, използващо италианския ноу-хау, защото Италия е на челни позиции в тази област."

Г-н Франческо Фоскино разказа в ефира за уникалността на Саси ди Матера, обект на ЮНЕСКО в Италия. "Става въпрос за исторически център, издълбан в скалите. През 1950 г. обаче всички хора, живеещи в историческия център, бяха евакуирани, и Матера се превърна в жив град с мъртъв център," сподели той. Според него включването на обекта в списъка на ЮНЕСКО е било от съществено значение: "Градът беше включен в списъка, защото има много различна урбанистика от всеки друг град."

Чуте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пермакултурната градина

Наташа Маринова е специалист по околна среда и   управление на природните ресурси, но и градинар, сред основателите е на "Споделена зеленчукова градина" в София и "Градски фестивал на семената". Тя е преподавател и изследовател  в университета на Вагениен, Нидерландия, където са и първите ѝ опити с пермакултурна градина. Наташа е и автор на..

публикувано на 08.10.24 в 14:10
Силвия Котева

От финанси до изкуство с артиста Симона Котева

Дизайнерът Симона Котева разказва за изработката на мебели с иновативни дизайни от смола, както и единствени по рода си свещи с огромни размери.  След образование във финансите решава да последва сърцето си. Когато вижда на почивка огромни свещи, които я впечатляват, това е моментът, в който решава да се занимава с тяхната изработка и изкуството..

публикувано на 08.10.24 в 12:16

Климатични бедствия и хранителна сигурност: Идва ли краят на изобилието?

От последните 10-15 години насам, живеем във време, в което повечето хора по света страдат не от недостиг на храна, а от прекаляване с нея. Свикнахме на изобилие и разнообразие в хранителните продукти, каквото предишните поколения не са познавали. Но възниква въпросът: идва ли краят на тази ера на изобилие? Нарастващият брой новинарски емисии, свързани..

публикувано на 08.10.24 в 11:04

Фондация "Заедно в час" и каузата за качествено образование

Как започва учебната година за фондация "Заедно в час" , която се стреми да осигури качествен достъп до образование за всяко българско дете – разговор в "Нашият ден" с изпълнителния директор на фондацията Траян Траянов . Качественото образование развива умения и нагласи у децата, които биха ги направили автори на своя живот, а не потребители..

публикувано на 08.10.24 в 08:55

Ваканция за двама с Веселина и Донко Филипови

"Ваканция за двама по Средиземноморието" е пътеводител за любителите на пътешествията, написан от журналистката Веселина Филипова. Малко след официалната премиера на книгата авторката гостува в студиото на "Семейно радио" заедно със съпруга си Донко. От медения им месец през 80-те на ХХ век и до днес двамата не спират да пътешестват. Успешно..

публикувано на 07.10.24 в 15:45