Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийн Тайм – ефирът за тийнейджъри

Изкуството в мен: Поезията на Петя Дубарова

Петя Дубарова
Снимка: ФБ страница

Петя Дубарова е родена през 1962 година в Бургас. Започва да пише стихове в най-ранна детска възраст и има първи публикации във вестници и списания. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

Независимо от ранната слава, която я превръща в "най-младата сред големите творци на България", Дубарова остава лоялна и добра приятелка, прилежна ученичка и палаво момиче.

Въпреки краткия си живот поетесата оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на "Бийтълс", "Би Джийс", "Смоуки" и "Пух".

Петя споделя, че обожава английския език. Учи в английската езикова гимназия в Бургас, което е нейна мечта. Многократно изнася литературни четения на свои творби пред съучениците си. 

На 16 години поетесата участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров "Трампа". По време на снимките, докато се забавлява в една дискотека, Петя среща Пер, швед, в когото се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена любов. В дневника си Петя описва Пер като "далечния, светлия, чаровния, нежния". Двамата водят активна кореспонденция известно време, след което той просто престава да ѝ пише. Поетесата с чувствително сърце преживява много тежко тази безмълвна раздяла.

Петя Дубарова е едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, на 18 години, само с намек за огромния талант, който носи, и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя едно негодувание към несправедливостта на съдбата, както и редица догадки какъв би бил животът ѝ, ако беше продължил.

Чуйте актьорските интерпретации на стихотворенията "Посвещение", "Морето", "Изгонени от час" и "Изповед"!

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фабриките на Оскар Шиндлер

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития.  Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у..

публикувано на 14.10.24 в 17:35
Музей Корчакянум

Януш Корчак – усмивка сред децата, дълг пред обществото

Музей Корчакянум, бившият Дом за сираци на Януш Корчак, е място, на което ни посреща Марта Чешелска. Изключителна жена, отдадена  на това да предава историята за Януш, неговия дом и неговата личност. Освен със страстта, с която пламти, в своя разказ тя демонстрира своята отдаденост извън зоната на комфорта си.  Въпреки своите затруднения..

публикувано на 14.10.24 в 17:20
Иван Момчев (вляво) и Емил Янев

Да търсим знаците

В епизод 561 "Трамвай по желание" представя на своята публика последните исторически издирвания на кинорежисьора и писателя Иван Момчев. В присъщия си стил той е сътворил истинска кинодраматургия за премълчаната летопис в българската история. Това не е религиозен, нито научен труд, но съдържа по малко и от двете, уточнява авторът. Заглавието на..

публикувано на 14.10.24 в 15:35

"Кошийн" на 25 години

Празник за ценителите на дръм-ен-бейса и брейкбийта предстои в столичния клуб Joy Station на 17 октомври . Това са мястото и датата, на които нетърпеливо очакваме една от най-успешните формации на британската електронна сцена – "Кошийн" . Съспенсът се сгъстява, тъй като гостите пристигат в рамките на мащабно турне, за да отпразнуват своите 25..

публикувано на 14.10.24 в 13:48

Музеят на родопския карст възвръща мястото си сред 100-те национални обекта

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването Terra Култура ви представяме един от емблематичните музеи на България – Музеят на родопския карст в Чепеларе, който наскоро бе включен в престижния списък на 100-те национални туристически обекта. Музеят има дълга и богата история, основан през 1980 година на базата на музейната сбирка по..

обновено на 14.10.24 в 12:44