Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

SOS Детски селища България и подкрепата на младежи за самостоятелен живот

Светът наоколо ври и кипи, страхът за бъдещето на планетата и човечеството се настанява все по-упорито в душите ни и всички се питат какво от сега нататък . И съвсем по човешки се надяваме това безумие да бъде озаптено и светът – различен, но все пък..

публикувано на 01.03.22 в 16:35

Еврика! Успешни българи: Станислав Дарачев и призванието на изобретателите

Той е носител на наградата „Млад изобретател“ за 2021 г. на фондация „Еврика“. Ако трябва да бъде представен с две думи, ще бъдат тези – Станислав Дарачев е строителен инженер. Но неговата биография е дълга и професионалните му интереси са много..

публикувано на 28.02.22 в 19:35

Да бягаш от войната

До вчера никой не вярваше, че в 21 век някой може да си позволи не само да започне война, но и да заплашва планетата и Човечеството с ядрена война. Какво е да се събудиш от взривове и от звън на стъкла; какво е да бягаш от войната, да видиш страха в..

публикувано на 28.02.22 в 19:10

За майчиния език с Любов

Мисля, че няма българин, който да не знае поне първия стих от „Родна Реч“ на Ран Босилек. А знаете ли как той звучи на езиците на нашите сънародници от турски, арменски, аромънски и иврит? За пръв път те прозвучаха преди 2 години в ефира на програма..

публикувано на 27.02.22 в 10:45
Исмаил Али

Да живееш във високото

Когато човек стигне пеша до село Орцево, по пътя от близкия връх Велийца, пред очите му се открива спираща дъха гледка – като на длан се виждат Рила и Пирин. Залезите в Орцево са живописни и тъкмо по залез можете да чуете песен на местен човек, покорен..

публикувано на 23.02.22 в 12:05
Росица и Андрей Захариеви

За виното, любовта и мъдростта – или за Роси, Андрей и София

До края на февруари в „Познати и непознати“ ще се разказват истории за вино и любов. Историята, която ще чуете в звуковия файл, е наречена „История за вино и любов с продължение“. С продължение, защото преди 3 години в рубриката „Светове“ беше..

публикувано на 17.02.22 в 08:20
Д-р Мария Орбецова (вляво) и Айлин Фейзуллова

Д-р Мария Орбецова и дъщеря ѝ Айлин Фейзуллова: Добротата и любовта вървят заедно

„Истината е във виното“ – често в месеца на влюбените и на виното чуваме тази латинска поговорка. Тези, които не знаят нейното продължение „а във водата – разумът“, обясняват значението ѝ с факта, че пияният човек лесно разтваря душа пред околните. И..

публикувано на 16.02.22 в 13:01
Никола Николов

Еврика! Успешни българи: Никола Николов

„От Бургас съм, но всъщност от Айтос“ – така започва разказа за себе си Никола Николов – човекът, станал носител на наградата „Най-добър млад фермер“ на Фондация Еврика за 2021 г.  Когато забелязва недоумението ми, добавя „Ами земята, която обработваме,..

публикувано на 14.02.22 в 17:15

Младите в мрежата

На 8 февруари светът за 19 път ще отбележи Международния ден на безопасен интернет. И когато става дума за безопасност, всички се сещат първо за децата си. И в този смисъл няма неподходящ ден да се говори какво е направено и дали се прави..

публикувано на 07.02.22 в 16:42
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар..

публикувано на 24.01.22 в 17:15