Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на..

публикувано на 27.06.22 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Илияс Башир

Илияс Башир е единайсетокластик от СМГ "Паисий Хилендарски". За него учителят му Илия Костов казва, че е упорит, старателен и много трудолюбив – все качества, които му помагат да печели на международните олимпиади. Съчетано с таланта му, трудолюбието го..

публикувано на 13.06.22 в 17:05

"SOS Детски селища България" и комплексният подход в грижата за децата

Сдружение "SOS Детски селища България" е първата организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път у нас Сдружението предложи алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство. Това даде възможност..

публикувано на 07.06.22 в 14:53
Румен Михов

Еврика! Успешни българи: Румен Михов

Той е абитуриент на ямболската Природо-математическа гимназия "Атанас Радев" и е медалист от международни олимпиади по информатика и математика. Постиженията му в тези две области го правят и стипендиант на Фондация "Еврика".  "Пробвал съм почти всички..

публикувано на 30.05.22 в 17:10

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да..

публикувано на 23.05.22 в 17:43

Алберто Стайков между логиката и емоциите

Завършил е НАТФИЗ със специалност "Художествена и приложна фотография", но освен това композира и рисува. И обича да предизвиква себе си и околните, като учи незрящи или хора с увредено зрение да придобиват умения на фотографи. Това го кара непрекъснато..

публикувано на 23.05.22 в 13:11

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и..

публикувано на 20.05.22 в 17:39

НСРОБ – пример за единство в многообразието

От древни времена София е известна със своята етническа и религиозна толерантност. Затова не е случаен фактът, че и тази година за 14-и пореден път в столицата бе организиран традиционният Празник на религиите . Мир, единство, толерантност, единни и..

публикувано на 18.05.22 в 13:50
Полина Петкова

Еврика! Успешни българи: Полина Петкова

"Баща ми ме научи да бъда добър човек и да разпознавам лошото" – ми казва Полина Петкова, отличена с поименна стипендия на фондация "Еврика". Тя я получава за постиженията ѝ в овладяване на компютърните науки на името на Джон Атанасов. Всъщност лейтенант..

публикувано на 09.05.22 в 17:15

Еврика! Успешни българи: Петър Жотев

"Той е един от уникалните ученици, с които съдбата ме е срещнала. Още от осми клас се отличаваше от останалите ученици със своята амбициозност, целеустременост, отдаденост и жажда за знание. Всестранно развит младеж, който кипи от енергия и ентусиазъм...

публикувано на 25.04.22 в 17:05