Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Полина Петкова

Еврика! Успешни българи: Полина Петкова

"Баща ми ме научи да бъда добър човек и да разпознавам лошото" – ми казва Полина Петкова, отличена с поименна стипендия на фондация "Еврика". Тя я получава за постиженията ѝ в овладяване на компютърните науки на името на Джон Атанасов. Всъщност лейтенант..

публикувано на 09.05.22 в 17:15

Еврика! Успешни българи: Петър Жотев

"Той е един от уникалните ученици, с които съдбата ме е срещнала. Още от осми клас се отличаваше от останалите ученици със своята амбициозност, целеустременост, отдаденост и жажда за знание. Всестранно развит младеж, който кипи от енергия и ентусиазъм...

публикувано на 25.04.22 в 17:05
Страхил Василев е успешен българин и вероятно блестящ бъдещ медик. Дано се реализира у нас.

Еврика! Успешни българи: Страхил Василев

Младият „почти“ доктор Страхил Василев, носител на стипендията „Акад. Методи Попов“, разказва за намерението си да се посвети на лекарската професия, и за вярата си, че не е сбъркал. Той е един от най-добрите студенти в Медицинска академия, и признава,..

публикувано на 11.04.22 в 17:05

XIII поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение

Програма „Христо Ботев“ на БНР обявява XIII поетичен конкурс „Зрящи сърца“ за хора с увредено зрение Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема • срокът за изпращане на..

публикувано на 11.04.22 в 11:51

Трябва да помагаме, защото всички сме човешки същества

Фондация „Дари време“ е неправителствена организация, чиято главна мисия е да помага на хора в нужда – такива в неравностойно положение. Тя предлага различни услуги. Поправка на електродомакинска и битова техника, обучения, повишаващи уменията за..

публикувано на 06.04.22 в 14:37
Рисунка на Олга Гребенек

Войната, бежанците и помощта

Сещате ли се за коя война става дума когато прочете заглавието? За тази в Украйна, Сирия или Афганистан? За която и да си помислили, все ще си прави. Те всички си приличат. Приличат си по разрушените градове, домове и животи. И по това, че ги наричат..

публикувано на 05.04.22 в 18:17

Еврика! Успешни българи: Самуил Петков

„Самуил Петков е един ангажиран и състрадателен към света човек“ – това казва за себе си дванадесетокласникът от СМГ „Паисий Хелендарски“. За своите медали от международните олимпиади по физика и химия той получи стипендия от фондация „Еврика“ за..

обновено на 29.03.22 в 08:56
„Паметник на спасението” в София

Ехо от 10 март

В средата на миналата седмица за пореден път българската общественост отбеляза 10 март. За тези, които вече забравиха какъв е този ден, ще припомня. Това е денят, в който се отбелязва спасяването на българските евреи от Холокоста и се отдава почит към..

публикувано на 15.03.22 в 13:10

Дискриминация по време на война (или за неравните украински роми)

Войната е война за всички и е против цялото Човечество, против всички нас – без оглед на етническия ни произход или вероизповедание. Защото всички сме равни и сме едно – така е по Божия закон. А по човешкия излиза, че въпреки общите страдания и общата..

публикувано на 15.03.22 в 10:00

Еврика! Успешни българи: Биляна Апостолова - За момента оставам в България

Биляна Апостолова е студентка в Университет по архитектура, строителство и геодезия със специалност „Архитектура“. Получава стипендия на името на „Кольо Фичето“ за заслуги в областта на архитектурата и строителството, 2022 г., Фондация „Еврика“. Биляна..

публикувано на 14.03.22 в 17:05