Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Пенсионерският клуб в Долни Богров

Село Долни Богров – пазител на традициите

Източно от столицата, преди да стигнете до магистрала Хемус, има отбивка вдясно на последния светофар, която ви отвежда в село Долни Богров. Селото е разположено в равното на юг от Стара планина. Какво е забележителното тук, какво трябва да знаем за село..

публикувано на 07.02.19 в 09:30
Исторически музей, гр. Самоков

Самоков – минало и съвременност

Самоков е градът дал на страната ни най-добрите майстори на четката, градът на първите фотографи, на първата печатарска преса, роден град на първия български журналист. Град с отколешни връзки със страните от Западна Европа, утвърдил се като водещ в..

публикувано на 02.02.19 в 07:20

Читалище-паметник „Отец Паисий“ в Самоков

Великият реформатор Митхад паша в средата на ХIX век е казал за самоковци, че „ не е срещал по-интелигентен народ никъде другаде в своя вилает“. Това дава основание да се счита, че читалищна дейност се е развивала много преди годината 1859, от която са..

публикувано на 30.01.19 в 08:05
Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково

Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково – огнище на духовност

Повече от 130 години Народно читалище „Христо Ботев“ в село Мирково събира под покрива си жадни за култура и знания творци и изпълнители. Дългогодишни са традициите на самодейните състави, богата е културната програма. Многожанров и голям концерт могат..

публикувано на 17.12.18 в 14:33
Църквата „Св. Великомъченик Димитрий“ в село Мирково

Мирково – сребриста перла

„Сребриста перла“ нарича своето родно село Мирково, Цветанка Йотина, вече трети мандат кмет на селото. Наистина красива перла в полите на Балкана, люлка на родолюбци-герои от славните години в борбата за Свобода, в годините на съграждане на  свободна..

публикувано на 14.12.18 в 09:10
Село Куманово

Събота сутрин в село Куманово

Село Куманово е част от община Аксаково в област Варна. Някога мястото на селото било на около 500 метра на североизток от днешното село, но избухнала чумна епидемия. Населението, главно гагаузи, бяга към Бесарабия и опожарява всички постройки,..

публикувано на 13.12.18 в 07:45
Самодейците от село Кърнаре

Село Кърнаре – известно, но малко познато

В средата на Розовата долина, там където пътят от Троян, пресякъл Стара планина, се среща с Подбалканския и продължава в двете посоки – на изток и запад, там е с. Кърнаре. Пътуваме по този път, преминаваме през селото, но не знаем нищо за него, защото..

публикувано на 11.12.18 в 10:35

Събота сутрин в село Въглен

Село Въглен е част от община Аксаково. Намира се на 14 км от областния град Варна и на 13 км. от Аксаково. Във Въглен живеят около 1300 човека. Старото име на селото било Кюмюрлък. Местни етнографи предполагат, че преди столетия в околностите са се..

публикувано на 07.11.18 в 13:00
Сградата на читалището в село Бояна

Събота сутрин в село Бояна

Китното селце Бояна се намира в община Вълчи дол, област Варна. Допреди Освобождението селото е било турско и се е наричало Кокарджа. Какъв е бил поводът за това неласкаво име (на турски – пор) – не се знае. След Кримската война българите от Източния и..

публикувано на 25.10.18 в 10:00
Алеята на родовете в село Климент

Събота сутрин в село Климент

Карловското село Климент се намира в подножието на Средна гора и е едно от многобройните български села, разхвърляни из Розовата долина. Основен поминък тук, както можем да се досетим, е отглеждането на маслодайната роза. Селището се гордее и с това, че..

публикувано на 10.10.18 в 09:00