Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Сийка Тачева, изтъкала копие на чудотворната икона

Чипровци - град с уникално културно-историческо наследство

Свързваме град Чипровци с прекрасните чипровски килими, но ако човек попадне в града и посети Историческия музей, ще се убеди колко древна е историята на този град. Началото е още от траките, после са следите от Римската империя и Средновековието. Дошлите..

публикувано на 02.02.18 в 09:30

Събота сутрин в село Пчела

Гостуваме в елховското село Пчела, в което живеят около 500 човека. Селото се намира на 10 км. западно от гр. Елхово и на 45 км. от областния град - Ямбол. През него протича река Калница, която се влива в река Тунджа. В землището на селото има три надгробни..

публикувано на 05.01.18 в 14:04

На гости в село Дорково

В китното планинско село Дорково живеят в мир и разбирателство около 3 хиляди души – българи, българомохамедани, роми и армъни. Там се намира палеонтологичното находище на кости от плиоценски гръбначни животни и единственият по рода си природонаучен..

публикувано на 21.12.17 в 10:40

Събота сутрин в село Каспичан

Село Каспичан се намира в полите на мадарското плато и е на около 3 километра от общинския център град Каспичан. От срещите ни с кмета на селото, с читалищни дейци и обикновени хора ще научим повече за историята, настоящето и бъдещето на селото, за неговите..

публикувано на 18.12.17 в 09:05
Фолклорната група в село Ветрен дол.

Събота сутрин в село Ветрен дол

Ще бъдем на гости в село Ветрен дол, което се намира в община Септември. В сградата на читалището се срещаме с членовете на фолклорната група, които ще разкажат за селото и неговата история, за читалището и фестивала на смокинята, за себе си и земеделието,..

публикувано на 06.12.17 в 15:50
Читалището в Паталеница

Събота сутрин в село Паталеница

Село Паталеница се намира на 15 км югозападно от град Пазарджик и след обединението си със село Баткун през 1955 г. се превръща в една от най-големите села по северната страна на Родопския рид Каркария. Привлекателната сила на Паталеница се дължи на..

публикувано на 02.12.17 в 09:05
Изглед от Смилян

Събота сутрин в село Смилян

Смилян е най-голямото село в Смолянска община, в което живеят около 2000 жители. То е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Името на селото идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Старата часовникова кула и къщите в..

публикувано на 15.11.17 в 09:30

Събота сутрин в Могилица

Родопското село Могилица се намира в община Смолян. В центъра на селото гордо ни посреща изправена голямата дървена лъжица, на която не достигнаха само няколко сантиметра, за да влезе в книгата с рекордите на Гинес. Най-голямата забележителност в селото е..

публикувано на 13.11.17 в 14:31

Джулюница - фестивал на изобилието

В края на XIX и началото на XX век български градинари напускат родните си места и заминават за земите на Австрия, Унгария, Чехия, където създават градини с прекрасни зеленчуци. Днес техните потомци от селата Джулюница, Козаревец, Първомайци и от град..

публикувано на 08.11.17 в 15:50
Група за автентичен фолклор при село Змеево.

Събота сутрин в село Змеево

В читалището на балчишкото село Змеево, с членовете на групата за автентичен фолклор, говорим за миналото и настоящето на селото, за поминъка, младите хора, проблемите, малките радости на хората и любовта им към народната песен. Снимки: Валери Леков

публикувано на 24.10.17 в 15:04