Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Събота сутрин в Змейово

Гостуваме в едно село, за което легендата разказва, че преди много години в една пещера над селото живял змей. Той бил красив момък с величествена митична опашка. Вечер излизал от пещерата, отивал в селото, за да обиколи седенките и да се срещне с..

публикувано на 12.05.18 в 08:30
Детската фолклорна група репетира в читалището

Събота сутрин в село Здравец

Гостуваме на търговищкото село Здравец, в което живеят около 500 жители.   В читалището на Здравец тече поредната репетиция на детската фолклорна група, а по-възрастните са в ролята на публика. Там се срещаме с децата, самодейците и председателя на..

публикувано на 09.05.18 в 11:03

Годишни награди на платформа АГОРА

Читалищата – тази уникална, единствено българска институция, повече от 160 години изпълнява своята мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на народа ни. Трайна и дълбока е връзката с миналото, традициите, просветата, културата,..

публикувано на 27.04.18 в 08:35

Събота сутрин в Мало Конаре

Пазарджишкото село Мало Конаре, което освен че е най-голямото село в общината, е и сред десетте най-големи села в цялата страна. То се намира в съседство с международния път София - Пазарджик - Пловдив и магистрала „Тракия“. Разположено е на 8 км от..

публикувано на 25.04.18 в 08:25
Църквата в село Песнопой

Събота сутрин в село Песнопой

Село Песнопой се намира се в община Калояново, Пловдивска област. В него живеят около 500 души. В Песнопой има няколко минерални извора, които се намират близо до селото, а в покрайнините му минава река Стряма.  Въпреки студеното време в деня на посещението..

публикувано на 10.04.18 в 14:55
Фолклорната група към читалището в село Българка

Събота сутрин в село Българка

Силистренското село Българка се намира на десетина километра от границата с Румъния. От срещите ни с местни хора научихме за 18-е чешми в селото, за черквата и местното читалище, което е единственото място, където се събират жителите му – едни..

публикувано на 16.03.18 в 09:05
Читалището в град Антоново

Събота сутрин в град Антоново

Град Антоново е общински център в област Търговище. Преди Освобождението на България от османско владичество Антоново е бил село с име Яйла кьой. На 14 август 1934 г. е преименувано на Поляне, а от 8 декември 1949 г. е Антоново. В местното читалище..

публикувано на 14.03.18 в 13:16
Обичаят „Камилата”

Събота сутрин в село Йоглав

Ловешкото село Йоглав се намира на десетина километра от град Ловеч по посока на известните туристически обекти Деветашка пещера и Крушунски водопади. Днес ви срещаме с бай Иван - самодеец от цели 80 години, с Георги - дошъл от далечния гоцеделчевски край и..

публикувано на 20.02.18 в 09:30
Сийка Тачева, изтъкала копие на чудотворната икона

Чипровци - град с уникално културно-историческо наследство

Свързваме град Чипровци с прекрасните чипровски килими, но ако човек попадне в града и посети Историческия музей, ще се убеди колко древна е историята на този град. Началото е още от траките, после са следите от Римската империя и Средновековието. Дошлите..

публикувано на 02.02.18 в 09:30

Събота сутрин в село Пчела

Гостуваме в елховското село Пчела, в което живеят около 500 човека. Селото се намира на 10 км. западно от гр. Елхово и на 45 км. от областния град - Ямбол. През него протича река Калница, която се влива в река Тунджа. В землището на селото има три надгробни..

публикувано на 05.01.18 в 14:04