Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

На празник в Шоплука

От Свети Дух – понеделник, та чак до неделя град Елин Пелин посреща гости от близо и далеч за своя Шопски празник под надслов „Завръщане към традицията“. Много музика, шопски хумор, кулинарни изненади и носии от „Бабината ракла“, видяха посетителите и..

публикувано на 02.07.16 в 08:45

Песните на село Търнава – визитна картичка на родния край

Събрани в певческа група „Здравец“ хората от село Търнава, най-голямото в община Бяла Слатина, пренасят през времето фолклорното богатство на родния край. Наследници на народния певец Георги Горелски, запяват песните му, възкресяват спомена за него в..

публикувано на 16.05.16 в 11:20

Великден в българската традиция

Сръчността на българката, вплетена в дантелените форми при изписване на великденските яйца, символите и знаците изобразени върху тях са част от ритуалите, придружаващи празника Възкресение Христово. Как се постига това, кои са регионите в страната..

публикувано на 11.04.15 в 09:55
Развалините на Еленската базилика от IV век в близост до село Антон.

Село Антон - ревностен пазител на българските традиции

Младите хора от село Антон, Софийска област, на всеки празник се събират в местното читалище „Христо Ботев”, за да участват с ритуали и празнични церемонии по този повод. Така е на Коледа, така е на Заговезни, на Великден и Гергьовден. Какво ги кара да..

публикувано на 16.03.15 в 16:09

Кой знае повече – състезание „Баба и внуче”

Вече трета година Пенсионерският съюз в община Ихтиман организира надпревара между учениците от училище „Димчо Дебелянов” и хората от третата възраст. Различни са темите и поводите, по които състезателите мерят знания. Този път задачата беше да..

публикувано на 04.03.15 в 09:35
Златка Янева, председател на читалище

Трифон Зарезан в село Ракитница

Ракитница е едно малко късче от просторното Тракийско поле с трудолюбиви хора, грижовни стопани. Наред с житните поля и овощните градини, се простират и лозята. Кехлибарени гроздове наливат сок от щедрото слънце през лятото. През зимата този..

публикувано на 16.02.15 в 15:08

Дивата ферма – райското кътче на Източните Родопи

Европейската инициатива за опазване на дивата природа е нова, но чрез нея се допълва и разгръща вече съществуващото, помага за грижливото му стопанисване и съхранение. Районът се съживява, туристите се множат, привлечени от природните дадености –..

публикувано на 03.02.15 в 15:37
Меандрите на река Арда край град Маджарово

Маджарово – край на рудодобива, да на туризма

Град Маджарово се намира в едно от най-красивите кътчета в Източните Родопи, място избрано от орнитолозите за проучване на местообитанията на редки птици, място, на което се спира холандската организация „Арк натура”, за да създаде своя нов проект, свързан..

публикувано на 19.01.15 в 09:25
Средновековната крепост над село Мезек

Село Мезек - вино и туризъм

Съвсем близо до границата ни с Гърция се намира село Мезек. Виното, което се произвежда там го правят популярно в цяла Европа. Тракийската гробница и най-добре запазената средновековна крепост, изложена за туристите по атрактивен начин, привличат посетители..

публикувано на 05.01.15 в 15:45

Село Бориславци пазител на българския дух в Източните Родопи

Близо до град Маджарово, в най-живописната част от поречието на река Арда се намира село Бориславци. Създадено преди 100 години от малоазиийските и тракийските българи - бежанци, селото пази и днес духа и традициите на предците си. Днес е привлекателна..

публикувано на 22.12.14 в 15:03