Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

На празника Трифон Зарезан в село Хърсово

Хърсово се намира в община Сандански и е известно със сорта грозде широка мелнишка и хубавото си вино. По стара традиция и под звуците на зурни, изминаваме пътя от центъра на селото до лозовите масиви, където се извършва ритуала зарязване на лозята...

публикувано на 21.02.17 в 09:55
Плоската могила в пазарджишкото село Юнаците

Събота сутрин в село Юнаците

Пазарджишкото село Юнаците е известно в страната ни и извън нея с праисторическата селищна могила, наречена още Плоската могила. В Юнаците се гордеят и с една от най-новите сгради в общината – тази на месното читалище „Хаджи Найден Йованович”. За историята..

публикувано на 09.02.17 в 11:53

Кукерските игри - повод за надежда и народно веселие

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” в град Перник е повод да се разходим из различни краища на страната и да научим как се извършва това тайнство по изгонване на злите сили в очакване на здраве и берекет през годината. Специфични за..

публикувано на 30.01.17 в 15:30
Кметството на Нови хан

Духа на шоплука в Нови хан

На 25 км от София е китното село Нови хан. Храм „Света Троица”, построен преди близо 150 години и днес е символ на християнските добродетели. Жителите на селото днес пазят традициите на предците си, запяват песните, почитат празниците с народно веселие,..

публикувано на 30.01.17 в 15:00

Велинград - царството на минералните извори

Разходката из Велинград ще ви плени с приказна природа, борови гори, красиви гледки, исторически забележителности и на фона на всичко това новите възможности за СПА-туризъм в уютна обстановка и безупречно обслужване. Срещите и разказите на местните хора..

публикувано на 17.01.17 в 10:30

Събота сутрин в село Чифлик

Троянското село Чифлик се намира в планински район, на 16 км. от град Троян, при извора на река Бели Осъм и в него живеят около 400 човека. Селото е разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена, част от Национален парк Централен Балкан. В..

публикувано на 24.12.16 в 08:35

Събота сутрин в село Гложене

В тетевенското село Гложене ще се запознаем и поговорим с интересни хора. В местното читалище „Цачо Ненов” ще чуем за историята и настоящето на селото, за манастира „Свети Георги”, построен в началото на ХIII век, ще разберем за забележителностите в..

публикувано на 20.12.16 в 14:30
Природонаучният музей в село Черни Осъм

Събота сутрин в Черни Осъм

Троянското село Черни Осъм се намира в полите на Централна Стара планина. Навън е студено и мястото за разговори е в уютното местно читалище. Там ще научим за дейностите му, за забележителностите в селото и около него, за поминъка, традициите на хората и..

публикувано на 10.12.16 в 08:35

Събота сутрин в село Добърско

Село Добърско е скътано в южните склонове на Рила планина на1050 метра надморско равнище и е на 12 километра от общинския център Разлог. Местните с гордост казват, че Добърско е малката Швейцария на България. За първи път името на селото се споменава в..

публикувано на 02.12.16 в 13:34
Детска група за автентичен фолклор – село Баня

Село Баня – млади хора, история, минерални извори и селски туризъм

Село Баня се намира между три планини – Рила, Пирин и Родопите и е най-старото селище в красивата Разложка котловина. Първите негови основатели и заселници били траките и затова селото и околностите са осеяни с археoлогически ценности останали от епохата на..

публикувано на 26.11.16 в 08:05