Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Събота сутрин в село Чавдар

Ще бъдем в село Чавдар , което се намира в Софийска област. Ще влезем в обновената сграда на кметството, където ще научим за забележителностите в и около селото. Ще посетим местността „Света Петка”, където се намира музея и археологическия парк с..

публикувано на 12.07.17 в 09:25
Певческа група от село Алино.

С песните на село Алино

Село Алино е малко село, разположено в полите на Плана планина. Много песни, традиции и ритуали, битували и съпътствали ежедневието на жителите му, са останали в паметта на възрастните хора. И днес, за да се запазят за поколенията, младият секретар на..

публикувано на 24.06.17 в 09:30
Град Върбица

Събота сутрин в… град Върбица

Град Върбица се намира в област Шумен и е в близост до язовир Тича. Малко, спокойно градче, в което живеят около 3500 човека. От срещите ни в местното читалище ще научим повече за история на градчето, за читалището и дейностите му, за клуба на..

публикувано на 22.05.17 в 16:36

С песните и традициите на село Лозен

Макар и съвсем близо до столицата жителите на село Лозен пазят традициите и песните на дедите си. Изпълняват ги на празници, изпълняват ги и в делници в поредица от концерти в местното читалище. За песенното богатство от този район на шоплука разказваме в..

публикувано на 12.05.17 в 10:00

Събота сутрин в село Костенец (втора част)

В предишния брой на предаването бяхме на костенския водопад, местността Горна черква и параклиса, който е изграден там, запознахме се и с кмета на селото Любка Кацарова, читалищното ръководство, с председател Цветанка Наджакова и с част от самодейците...

публикувано на 05.05.17 в 12:58

Копривщица – памет за величие

Всяка година на 1 май в Копривщица се пресъздават героичните събития от Април - 1876 година. По калдъръмените улици на града отеква звукът на конницата, звучат бунтовни песни. Музейните работници с благоговение разказват за подвига на героите.

публикувано на 02.05.17 в 09:05

Събота сутрин в село Костенец

Село Костенец се намира в подножието на Рила планина, на около 6 км. южно от град Костенец. Прекрасната природа, чистия въздух и водопада са описани в стихове на Иван Вазов, който редовно е посещавал селото. Въпреки миграцията в Костенец живеят над 3 500..

публикувано на 20.04.17 в 08:55
Лазаровден

Награди на платформа АГОРА

Платформа АГОРА всяка година отличава най-добрите проекти на читалища, допринесли за общностно развитие, реализирани в съдружие с местните жители. И тази година читалищни екипи от страната получиха своите награди на специална церемония.

публикувано на 10.04.17 в 10:20

Събота сутрин в село Гюешево

Кюстендилското село Гюешево се намира в Осоговската планина до границата с Република Македония. Гюешево е родно село на прочутата Румена войвода. През 1871 година в селото е открито първото училище, през 1903 г. – пощенска станция, през 1910 г. – аптека и..

публикувано на 05.04.17 в 09:30

Събота сутрин в Мелник

Мелник е най-малкия град в България. В него живеят или по-скоро са регистрирани 325 човека. Известен е като градчето на хубавото вино и целогодишния туризъм. Ще влезем в историческия музей и ще се запознаем с историята на града, който някога е бил населяван..

публикувано на 08.03.17 в 16:19