Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Филип Трифонов и Емил Янев

Фиполандия, отечество мое

В епизод 394 „Трамвай по желание“ среща своята публика с винаги неочаквания и многоочакван Филип Трифонов. Въпреки извънредните условия в страната, Фипо успя да извади на сцена своя спектакъл „Западна Германия, отечество мое“, във връзка с..

публикувано на 30.11.20 в 15:37
Аделина Филева и Емил Янев в студиото на програма „Христо Ботев“

По дирите на Щъркелов

В епизод 393 „Трамвай по желание“ представя на своята публика портрет на големия български художник Константин Щъркелов. Повод за специалното внимание към Щъркелов е изложбата „Самотникът скитник“, организирана от Софийска градска художествена..

публикувано на 23.11.20 в 09:22
Проф. Дамян Попхристов (вляво) и Емил Янев

Българският дух у нас и по света

В епизод 392 „Трамвай по желание“ среща своята публика с проф. Дамян Попхристов. Проф. Попхристов е сред малцината българи, които десетилетия наред са преподавали театрално изкуство в САЩ. Нещо повече, той е единственият българин, поставил пиеса..

публикувано на 09.11.20 в 11:05
Калин Ангелов (вляво) и Емил Янев

Кашонът на Калин

В епизод 391 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор и преподавател в НАТФИЗ Калин Ангелов. Повод за гостуването е премиерата на ситуационната комедия „Кашонът“, поставена от Калин Ангелов в театър „София“. Чрез този увлекателен и..

публикувано на 29.10.20 в 16:20
Емил Янев (вляво) и Петър Райжеков

Свобода

В епизод 390 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Петър Райжеков, мениджър на открита сцена „Сълза и смях“ и председател на настоятелството на читалище „Славянска беседа“. Обединени и разклонени, фамилиите Шопови и Райжекови оцветяват..

публикувано на 26.10.20 в 11:45
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

Възпитание на чувствата

В епизод 389 „Трамвай по желание“ представя в аванс кинофестивала „Синелибри-2020“ с неговия директор и основател Жаклин Вагенщайн. Шестото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ е озаглавено „Възпитание на чувствата“ и ще стартира с..

публикувано на 05.10.20 в 16:35
Сава Драгнев и Емил Янев

Любовта, без която не мога

В епизод 388 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младия актьор Сава Драгнев. Сава е на 24, роден е в Русе, завършил е театралния колеж „Любен Гройс“ в София и в момента играе на сцената на общинския драматичен театър „Любомир..

публикувано на 02.10.20 в 09:10
Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК,..

публикувано на 20.09.20 в 13:30
Възкрасия Вихърова и Емил Янев

Малките вечни театрални истории на Възкресия

В епизод 386 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор, педагог и експериментатор Възкрасия Вихърова. Поредният творчески експеримент на Възкресия Вихърова е документалният театър, разработван от екипа на авангардната..

публикувано на 17.09.20 в 09:05
Александър Александров (вляво) и Емил Янев

Одисеите на Сашо

В епизод 384 „Трамвай по желание“ среща своята публика със легендарния поп, рок и джаз музикант Александър Александров, основател на група „Стил“. Повод за този ретроспективен радио спектакъл е новият музикален проект на Сашо „Шерифа и старите кучета“. За..

публикувано на 13.07.20 в 11:30