Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)

Прегръдките на Гришата

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение. Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни..

публикувано на 16.08.22 в 13:36

Свети Никола от Сатирата

В епизод 465 "Трамвай по желание" прави своя поклон пред паметта на големия български актьор Никола Анастасов по повод 90-годишнината от рождението му. Неразказвани истории, творчески тайни, особености на народното признание и неподправена атмосфера от..

публикувано на 15.08.22 в 08:50

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба..

публикувано на 12.08.22 в 11:45
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е..

публикувано на 10.08.22 в 17:05

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред..

публикувано на 08.08.22 в 15:30
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо..

публикувано на 05.08.22 в 16:30

Телепортации из театралните пространства

В епизод 460 "Трамвай по желание" среща своята публика с театралния изследовател и теоретик проф. Камелия Николова, преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Впрочем проф. Николова преподава история на европейския театър в Националната академия за..

публикувано на 04.08.22 в 15:31
Радой Ралин в ателието на Георги Чапкънов-Чапа

Правото на връх

В епизод 461 (трета част) "Трамвай по желание" завършва своятa трилогия, посветена 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин. След като в първите два спектакъла се доказа, че Радой е "една красива..

публикувано на 02.08.22 в 15:15

Радой, една красива грешка, не беше пешка

В епизод 461 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част втора от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин. „Радой Ралин – една красива грешка“ – това е спектакълът,..

публикувано на 23.04.22 в 08:35
Иван Тенев, Ники Априлов и Емил Янев (отляво надясно)

Агент 70 Вселенски в действие

В епизод 457 „Трамвай по желание“ представя на своята публика Агент 70 Вселенски. Поетът, музикант, художник, бонвиван и велик увеселител Иван Тенев маркира скромно своята вече навършена 70-тодишнина с шумен и зрелищен спектакъл. На 28 март в Зала..

публикувано на 08.04.22 в 09:50