Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Станислава Николова, Емил Янев и Аделина Филева (отляво надясно)

Омагьосаното царство на Николай Райнов

Ерудит, философ, академик, писател-символист, художник, изкуствовед, публицист, занимава се с религия, етнография, физика, ботаника, химия, астрология, на всичкото отгоре мистик и окултист. Според мнозина – вълшебник. Това е Николай Райнов, една от..

публикувано на 19.03.19 в 14:58

Калин – между Архитекта на Асирия и Дон Кихот

В епизод 337 на „Трамвай по желание“ гостува актьорът Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър. Калин Сърменов е завършил художествено училище, после ВИТИЗ. Играл е на сцената на Пазарджишкия театър в един от най-силните му периоди, след което съдбата..

публикувано на 11.03.19 в 16:12

По лентата на Мьобиус с проф. Станислав Семерджиев

 „Учи в НАТФИЗ, завладей света!“, това е мотото на проф. Станислав Семерджиев, ректор на академията и гост в епизод 335 на „Трамвай по желание“. Впрочем проф. Семерджиев е вече за трети път ректор на НАТФИЗ и е имал достатъчно време и възможности като..

публикувано на 06.03.19 в 10:05
Маргарита Петкова и Симеон Аспарухов

Тъй рече Маргарита

Тя е талантлива, интелигентна, градска, зеленоока, винаги влюбена, непокорна, доминираща, мъжко момиче – така Богдана Карадочева описва своята близка приятелка Маргарита Петкова. Това е Маргарита Петкова. Но не само. „Тъй рече Маргарита“ е заглавието,..

публикувано на 03.03.19 в 11:40

С Христо Бойчев отвъд

„Целият свят е Титаник и всички хора сме пътници“ – звучи гласът на странния маг Хари от пиесата „Оркестър Титаник“ на драматурга Христо Бойчев, който гостува в 334-ия брой на „Трамвай по желание“, в един разговор за абсурда, постабсурда и реалностите на..

публикувано на 20.02.19 в 12:25
Емил Янев, Теди Русева и Александър Цветков (отляво надясно)

„Трамвай по желание“, епизод 333: Сиянието на търтея

В поредния си спектакъл театрална станция „Трамвай по желание“ представя младото и непознато лице на българския театър – театралната формация БХАЛГ. Трупата е изградена от млади и амбициозни артисти, готови и способни да развиват себе си в изкуството и..

публикувано на 11.02.19 в 17:15
Актрисите Росица Александрова, Йорданка Стефанова и Добрина Гецова и режгисьорът на спектакъла Андрей Аврамов

"Смях на сбогуване"

„Смях на сбогуване“ е комедия за истинското приятелство, за толерантността и радостта от живота. Героите преодоляват скръбта от загубата чрез смях, алкохол и малко сълзи и сякаш ни отправят послание: изживейте пълноценно всеки ваш ден, правете нещата, които..

публикувано на 30.01.19 в 09:15
Стефан Стоянов и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“

Странният случай „Щефан Шматке“

„Една крачка напред“ е най-актуалната премиера на откритата сцена на „Сълза и смях“. Автор е ексцентричният актьор, сценарист, драматург и присмехулник Стефан Стоянов, представящ себе си в артистичните среди като Щефан Шматке. Коя е крачката и кои трябва да..

публикувано на 29.01.19 в 17:05

Митарствата на Ива

„Спри да работиш, прави каквото искаш“, казва актрисата, журналист, рекламен експерт, пътешественик и авантюрист Ива Тодорова в редовете и между редовете на своя моноспектакъл „Приятно ми е, Ива!“ Ива Тодорова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997..

публикувано на 21.01.19 в 11:54
Стоян Борисов, Милена Червенкова и Емил Янев

Една дама и двама мъже в града

Милена Червенкова - актриса, директор и основател на Арт театър и мениджър на Открита арт сцена на Шипка /в РКИЦ/ е била няколко пъти гост в "Трамвай по желание". Този път тя доведе със себе си "новото попълнение" в АРТ театър от този сезон : най-младият..

публикувано на 15.01.19 в 11:15