Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Диагноза артист

В епизод 415 „Трамвай по желание“ среща своята публика с оригиналния актьор, музикант, имитатор и пътешественик Георги Низамов. Още като малчуган в Ямбол, Жоро играе на местната сцена всички детски роли. Особено полезни театрални съвети получава от..

публикувано на 05.04.21 в 11:20

Целувките на Анна

В епизод 414 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актрисата, драматург, режисьор и преподавател Анна Петрова. Може да се каже, че Анна е своеобразен театрален комбинат, с практиката си в почти всички театрални поприща. Пътят към театъра и́ е..

публикувано на 27.03.21 в 08:15

Компания с Христо

В епизод 413 „Трамвай по желание“ среща своята публика с един от най ярките актьори на съвременната театрална сцена Христо Чешмеджиев. Повод за това гостуване е скорошната премиера в Народния театър „Иван Вазов“ на знаменития мюзикъл „Компания“, където..

публикувано на 24.03.21 в 11:02

Изборът на Софи

В епизод 412 „Трамвай по желание“ среща своята публика с очарователната актриса София Бобчева. Тя е от Со́фия, казва се Софи́я, носи канадски паспорт, душа на търсач, талантът да намира смешното в сериозното и сериозното в смешното. Тя е българската..

публикувано на 19.03.21 в 14:15

Остани великан

В епизод 411 „Трамвай по желание“ представя на своята публика една благородна кауза, един отличен музикант и един различен човек. Всичко това се обединява в името Свилен Ноев. Вокал и фронтмен на популярната рок група „Остава“, Свилен не е спирал да..

публикувано на 15.03.21 в 13:45
Гаро Кешишян

Фотоувеличение

В епизод 410 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от знаменитостите на варненската култура – фотографът Гаро Кешишян. Кешишян подлага на сурова психоанализа артистичното общество и актьорското съсловие. Актьорът зад кулисите, извън сцената, в..

публикувано на 09.03.21 в 09:05

За куклите и хората

В епизод 409 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор Тодор Вълов, носител на „Икар 2020“ за куклената постановка „Пинокио“ в ДКТ-Русе. Версията на вечното произведение на Карло Колоди е впечатлила журито с особения поглед на Вълов..

публикувано на 04.03.21 в 09:43

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му..

публикувано на 26.02.21 в 09:25

Осем

В епизод 407 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата Таня Шахова, изявяваща се понастоящем и като писател и драматург. Таня Шахова е позната на публиката още от ученическите си години, когато прави паметна главна роля в знаменития филм..

публикувано на 23.02.21 в 17:05

Кодексът на Джилянов

В епизод 406 „Трамвай по желание“ среща своята публика с многоликия творец Георги Джилянов – философ, оперен певец, композитор, белетрист. Конкретен повод за гостуването на Джилянов е последният му издаден роман „Константинополският кодекс“. Любопитното..

публикувано на 22.02.21 в 14:15