Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Ключ във формата на 7

В епизод 432 „Трамвай по желание“ среща своята публика с Жаклин Вагенщайн, основател и директор на кинофестивала "Синелибри". 49 филма и 37 специални събития радват зрителите на "Синелибри" 2021. Седмото издание на кино-литературния фестивал е под мотото..

публикувано на 27.12.21 в 09:29

Няма накъде, нали така

В епизод 431 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури на българския театър – режисьорът Бойко Богданов. Всъщност режисьор е най-краткото и най-общо определение за Богданов. Той е поет, разказвач, администратор, оперен..

публикувано на 20.12.21 в 10:00
проф. Надежда Сейкова

Феята на сейковчетата

В епизод 430 „Трамвай по желание“ представя на своята публика доайена на българския театър, знаменития режисьор е педагог проф. Надежда Сейкова. Едно от значимите събития в театралния живот на 2021 г. бе 90-годишнината на легендарната сценична фигура...

публикувано на 13.12.21 в 09:34
Иван Тенев (вляво) и Емил Янев

Иван Тенев: Животът е жив

В епизод 429 „Трамвай по желание“ среща своята публика с легендарния текстописец, поет, художник, журналист и бохем Иван Тенев. С музиката Тенев се венчава, когато на един фестивал „Ален мак“ в началото на 1980-те години среща своята бъдеща..

публикувано на 15.09.21 в 07:50

Виолета Бахчеванова – душата на сцената

Понякога неизбежният край на човешкия живот ни припомня за неща и събития, които неусетно сме заровили из недрата на паметта си. Както се беше случило с този брилянтен радиопортрет. „Животът, когато е зад нас, все пак представлява един коловоз...

публикувано на 25.08.21 в 17:55
Милена Червенкова, Марио Кръстев и Емил Янев

Театърът е любов

В епизод 428 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актрисата и театрален мениджър Милена Червенкова и с певеца и актьор Марио Кръстев. Как оцеляваха театрите по време на пандемия и локдаун? Този въпрос има различни отговори, но най-реалистично..

публикувано на 26.07.21 в 08:05

Една самодива от Странджа

Единствената българка, носител на наградата „Грами“, има биография, достойна за филмов сериал. Родена в с. Богданово, тя върви по житейския си път ту като обикновена българка, ту като необикновен творец, покорил сърцата на публиката на всички континенти...

публикувано на 21.07.21 в 08:25

Стълбата, която води само нагоре

Епизод 426 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младите творци Десислава Чутуркова, Евгения Маринкова и Светослав Тихолов. Повод за гостуването е новата постановка на пиесата COCKTAIL PARTY от знаменития Т. С. Елиът, в която режисьор е Чутуркова,..

публикувано на 20.07.21 в 08:10

Слънцата на Хелиана

В епизод 423 „Трамвай по желание“ среща своята публика с оригиналната писателка и театрален драматург Хелиана Стоичкова. Епизодът е свързан с предстоящия Ден на детето, защото последните творби на талантливата Хелиана са детски приказки. Обединени в осем..

публикувано на 06.07.21 в 16:16
Иван Панев и Емил Янев (от ляво надясно)

Науката на изкуството или драмата на комедията

В епизод 425 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Роден и отрасъл в Стара Загора, Иван застава на решаващ житейски кръстопът малко преди да влезе в казармата...

публикувано на 05.07.21 в 10:10