Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Двама

В откриващия за сезона епизод 354 на „Трамвай по желание“ ви представяме един от най-нестандартните и стойностни творчески екипи в съвременния театрален живот – тандема Димитър Касабов – Йордан Славейков. Двамата създават пиеси, режисират свои..

публикувано на 16.09.19 в 15:20
Емил Янев и Красимир Спасов (вдясно) в студиото на предаването

Вкусът на театралния мед

В епизод 353 на „Трамвай по желание“ ви представяме един от доайените на българския театър – големия режисьор Красимир Спасов. Конкретен повод за предаването е скорошната негова постановка на знаменитата пиеса на Шийла Дилейни „Вкус на мед“, написана през..

публикувано на 09.07.19 в 10:20
Петя Буюклиева и Емил Янев в студиото на предаването.

Превъплъщенията на Петя

В епизод 352 на „Трамвай по желание“ рестартираме поредицата „Сценични поприща и превъплъщения“, посветена на големите имена в българската популярна музика. Гост в студиото е певицата Петя Буюклиева, която на 24 юни 2019 г. отбелязва своята 60-а..

публикувано на 26.06.19 в 12:50
Калина Станева, Светозар Кнезовски, Елизабет Марангозова и Емил Янев в студиото на програма „Христо Ботев“

Приказка за Черния княз

В епизод 351 на „Трамвай по желание“ ви представяме една от най-оригиналните и нестандартни личности от българския театрален живот – актьорът-експериментатор и концептуалист Светозар Кнезовски, известен като Черния княз. Завършил в легендарния московски..

публикувано на 20.06.19 в 12:24

Неда и бесовете

В епизод 350 на „Трамвай по желание“ ви представяме младата звезда на българския театър и кино Неда Спасова – година след като беше номинирана за изгряваща звезда и от „Икар“, и от „Аскеер“. Какво се случи през тази една година и промени ли живота ѝ..

публикувано на 17.06.19 в 13:35
Емил Янев и Владислав Виолинов (вдясно)

Телепортации с Виолинов

В епизод 349 на „Трамвай по желание“ влиза младата звезда на Военния театър Владислав Виолинов. Актьор с вече над 60 роли на сцената, който е и новият председател на фондация „АСКЕЕР“. В един свой сатиричен автопортрет Виолинов се определя така: „По-умен..

публикувано на 02.06.19 в 10:00
Иван Налбантов

Завръщането на Налбантов

В епизод 348 на „Трамвай по желание“ гост е големият български актьор Иван Налбантов. Това е човекът, който е бил под земята, като ученик в минния техникум, във въздуха – като войник във ВВС и в морето – като лицензиран капитан на плавателен съд...

публикувано на 30.05.19 в 09:30
Веселин Анчев

Веселин Анчев, новото лице на Аскеер – един революционер от сцената

В епизод 347 на „Трамвай по желание“ представяме номинациите за „Аскеер-2019“. Привилегията да направи това има новият заместник-председател на фондацията, актьорът Веселин Анчев, с когото пък публиката на предаването има привилегията да се запознае...

публикувано на 20.05.19 в 13:35
Здравко Здравков (в средата) в сцена от спектакъла „Една крачка напред“ от Стефан Стефанов

Часът на оригинала

В епизод 346 на „Трамвай по желание“ започва нова рубрика – „Часът на оригинала“. В нея представяме по-малко познати, но достатъчно нестандартни представители на артистичното съсловие. В дебюта на рубриката доказаният оригинал Щефан Шматке (артистичен..

публикувано на 14.05.19 в 10:35
Цвета Балийска и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“

Светлините на рампата

Епизод 345 на „Трамвай по желание“ среща публиката с актрисата, психолога и педагога Цвета Балийска. Само дни след излъчването на предаването, актрисата ще представи пред публика сценично произведение, изиграно изцяло от незрящи. Един вдъхновяващ..

публикувано на 08.05.19 в 09:10