Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Сценаридис по Коледа

В празничния си коледен епизод 444 „Трамвай по желание“ среща своята публика с ексцентричния актьор, сценарист, драматург и присмехулник Стефан Стоянов. Човекът, който произведе цели 900 километра смях, сега разследва забравянето на Коледа. В своето..

публикувано на 21.01.22 в 08:00

Психология и физика по Снежана Ташева

В епизод 443 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младата писателка и кандидат драматург Снежана Ташева. Как започва и откъде тръгва пътят към театралното изкуство. За това ни разказва младият талант Снежана Ташева. На пръв поглед Снежана отстои..

публикувано на 20.01.22 в 14:15
Божидара Цекова и Емил Янев

Талант с кубче лудост

В епизод 442 „Трамвай по желание“ представя на своята публика актрисата, драматург и белетрист Божидара Цекова. Фина и деликатна, но и борбена и независима, елегантната дама отново е в роля. Сякаш играейки себе си, Божидара Цекова се превъплъти в..

публикувано на 18.01.22 в 15:15
Камен Коев и Емил Янев (от дясно наляво)

Камен от страната Чудация

В епизод 441 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора, режисьора и пътешественика Камен Коев. Камен се озовава на територията на софийския Арт театър преди 22 години по лична покана на неговия директор Милена Червенкова. Първият му спектакъл е..

публикувано на 17.01.22 в 14:15
Боряна Дукова и Емил Янев

Няма да е скучен споменът за мен

В епизод 440 „Трамвай по желание“ представя на своята публика известната писателка и киносценарист Боряна Дукова. Годината е 1960-а. На борда на трансатлантически самолет знаменитата Елисавета Багряна пътува за Рио де Жанейро в компанията на млада..

публикувано на 14.01.22 в 09:10

Социален експеримент

Епизод 439 „Трамвай по желание“ среща своята публика с един от най-талантливите представители на съвременната българска драматургия и проза Елена Алексиева. Конкретен повод за гостуването на Елена е фактът, че наскоро тя получи поредното си признание –..

публикувано на 10.01.22 в 09:45

Пиринка, горда българка

В епизод 438 „Трамвай по желание“ среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева. Изненадващата истина е, че Ели стъпва на музикалната сцена чак на 36-годишна възраст. Артистичната ѝ кариера започва след съдбовна среща с баба Ванга...

публикувано на 05.01.22 в 17:15
Николай Димитров-Коки (вдясно) и Емил Янев

Животът е птичка дяволита

В епизод 437 „Трамвай по желание“ среща своята публика с оригиналния актьор и музикант Николай Димитров-Коки. Николай Димитров вече повече от 10 години е член на елитната трупа на Театър „София“, където прави десетки роли в постановки за възрастни и..

публикувано на 04.01.22 в 17:10

Следобедна разходка с Дядо Вазов

В епизод 436 „Трамвай по желание“ повежда своята публика на цветиста следобедна разходка с патриарха на българската литература Иван Вазов. Литературен пътеводител в нашата ретроспекция е един от най-добрите специалисти по биографията и творчеството на..

публикувано на 31.12.21 в 12:50
Владимир Зарев

Преследване на хоризонта

В епизод 435 „Трамвай по желание“ представя на своята публика големият съвременен писател Владимир Зарев. Повод за гостуването на белетриста е, че той бе удостоен с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов, и то навръх честването на..

публикувано на 30.12.21 в 08:15