Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Емил Янев и Стефан Янков (вдясно)

Един добър ученик, един чудесен учител

В епизод 368 „Трамвай по желание“ ви предлага среща с театралния доайен Стефан Янков. Повод за гостуването на знаменития театрал е новоиздадената му книга „Театрална география, истории, личности“. В тази своя изповед Стефан Янков..

публикувано на 23.01.20 в 11:14
Любомир Бъчваров

Вглеждане в себе си

Епизод 365 на „Трамвай по желание“ ви среща с актьора Любомир Бъчваров, един от доайените на българската сцена. Как Боян Дановски беляза живота и кариерата на Любо Бъчваров? Какви превъплъщения претърпя Пернишкият театър „Боян Дановски“ с..

публикувано на 19.01.20 в 10:30
Ники Априлов

Откривателят на лъвовете

Епизод 367 на „Трамвай по желание“ ви организира среща с популярния и обичан актьор, режисьор, шоумен и откривател на даровити деца Ники Априлов. Успоредно със собствената си театрална и телевизионна кариера, Ники Априлов има заслуга за..

публикувано на 16.01.20 в 10:25
Марио Кръстев

Един обикновен вундеркинд

Епизод 366 на „Трамвай по желание“ представя на публиката „Гласът на Европа - 2019“, 16-годишния ученик Марио Кръстев. Марио е разностранен артистичен талант. На 4-годишна възраст започва уроци по пеене, малко по-късно прави първи композиции, а на 13..

публикувано на 16.12.19 в 17:55
Емил Янев и Живка Ганчева

С Малкия принц ход напред

В епизод 364 на „Трамвай по желание“ гост в студиото е малката голяма дама на българския театър, актрисата Живка Ганчева. Повод за гастрола ѝ в предаването е фактът, че точно в деня на излъчването на този епизод – 23 ноември 2019 г. се навършват 50 години..

публикувано на 28.11.19 в 15:35
Емил Емилов (вдясно) и Емил Янев

Съдбата на артиста

В епизод 363 „Трамвай по желание“ ви среща с актьора Емил Емилов, познат на публиката от ролите си театъра и киното, рекламите и дублажа. С неговия глас са озвучавани роли на звезди като Винс Вон, Джон Траволта, Майкъл Кейн, Самюъл Джаксън. Заедно с това..

публикувано на 19.11.19 в 09:25
Емил Янев и Светлин Къров (вдясно)

Принц Севт, откритието

В епизод 361 на „Трамвай по желание“ отново е ден за експерименти. Гост в студиото е млад човек, който вече има зад гърба си три пълнометражни филма като актьор, а също и участие в екипа на късометражна игрална продукция, класирана в първите 15 на филмов..

публикувано на 07.11.19 в 14:15
Емил Янев и Кирил Маричков

Конникът в мускетарски марш

Eпизод 360 „Трамвай по желание“ представя емблемата на българския рок Кирил Маричков. Големият музикант ще отбележи на 30 октомври своята 75-годишнина с внушителен концерт на „Фондацията“ в зала 1 на НДК. Маричков е подготвил за издаване и поредния си..

публикувано на 28.10.19 в 15:07
Димитър Еленов, Емил Янев и Богдана Костуркова

Абе... много любов

В епизод 359 на „Трамвай по желание“ гастролира режисьорът и театрален педагог Димитър Еленов. Повод за гостуването е вдъхновяващият спектакъл „Абе... много любов“, поставен в Сатиричния театър по „Сън в лятна нощ“. Интересното в експеримента е, че..

публикувано на 20.10.19 в 11:25

Любовта, без която не можем

В епизод 358 на „Трамвай по желание“ представяме златното перо на българския рок, поета Александър Петров. Повод е предстоящият на 15 октомври в НДК мегаконцерт „Рок поезия“. В студиото на БНР авторът на забележителни текстове на песни е..

публикувано на 14.10.19 в 16:16