Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Професия несъгласие

В епизод 452 „Трамвай по желание“ отдава дължимото на една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – писателя, сатирика и гражданина Марко Ганчев. Повод за радиопортрета на Марко Ганчев е неговата юбилейна 90-годишнина, която..

публикувано на 27.02.22 в 10:15

La Vie Est Belle

В епизод 451 „Трамвай по желание“ среща своята публика с популярния режисьор и продуцент Татяна Пандурска. В своите дейности Татяна работи еднакво успешно в театъра, в киното и в телевизията. Автор е на над 50 документални и игрални филма, сред които..

публикувано на 21.02.22 в 18:15

Радой и публиката, Ралин за републиката

В епизод 450 „Трамвай по желание“ представя на своята аудитория част първа от трилогия, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин. В откриващата част гости в студиото са сатириците: Михаил..

публикувано на 14.02.22 в 13:10

Черното лале

В епизод 449 „Трамвай по желание“ среща своята публика с най-екзотичното и мистериозно цвете на съвременната българска театрална сцена Бистра Иджома Окереке. В разгара на Covid кризата младата актриса предложи друг свят на българското общество –..

публикувано на 05.02.22 в 08:10

Илюзията Ева

В епизод 448 „трамвай по желание“ среща своята публика с младата оперна певица Евелина Елизарова. Наскоро Елизарова е споходена от своя звезден миг – съвременна семейна опера, в която тя е централно действащо лице и то тук – в нашия театър, а именно – в..

публикувано на 04.02.22 в 09:10
Никола Петков (вляво) и Емил Янев

Оръжие за добрина

В епизод 447 „Трамвай по желание“ отново среща своята публика с големия театрален и кинотворец Никола Петков. Този път поводът е литературно-философски. По книжарниците вече шестват неговите „Апострофи“ – малка книжка, с много съдържание. Вдъхновен..

публикувано на 31.01.22 в 09:00

Артпространството „Винченцо“

В епизод 446 „Трамвай по желание“ среща своята публика с универсално талантливата млада актриса и балерина Василена Винченцо. Новината от последните месеци, свързана с Василена, е, че тя смело се хвърли и в театралния мениджмънт. Това стана чрез..

публикувано на 25.01.22 в 17:45
Ели Кордева, Емил Янев, Славко Матанович

Славко, хърватският чудодеец

В епизод 445 „Трамвай по желание“ среща своята публика с биотерапевта и учителя, артиста на духовните науки Славко Матанович. В първия ден на новата 2022 г. хърватският чудодеец Славко Матанович дава своите прозрения за своята втора родина България през..

публикувано на 24.01.22 в 08:30

Сценаридис по Коледа

В празничния си коледен епизод 444 „Трамвай по желание“ среща своята публика с ексцентричния актьор, сценарист, драматург и присмехулник Стефан Стоянов. Човекът, който произведе цели 900 километра смях, сега разследва забравянето на Коледа. В своето..

публикувано на 21.01.22 в 08:00

Психология и физика по Снежана Ташева

В епизод 443 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младата писателка и кандидат драматург Снежана Ташева. Как започва и откъде тръгва пътят към театралното изкуство. За това ни разказва младият талант Снежана Ташева. На пръв поглед Снежана отстои..

публикувано на 20.01.22 в 14:15