Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Стълбата, която води само нагоре

Епизод 426 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младите творци Десислава Чутуркова, Евгения Маринкова и Светослав Тихолов. Повод за гостуването е новата постановка на пиесата COCKTAIL PARTY от знаменития Т. С. Елиът, в която режисьор е Чутуркова,..

публикувано на 20.07.21 в 08:10

Слънцата на Хелиана

В епизод 423 „Трамвай по желание“ среща своята публика с оригиналната писателка и театрален драматург Хелиана Стоичкова. Епизодът е свързан с предстоящия Ден на детето, защото последните творби на талантливата Хелиана са детски приказки. Обединени в осем..

публикувано на 06.07.21 в 16:16
Иван Панев и Емил Янев (от ляво надясно)

Науката на изкуството или драмата на комедията

В епизод 425 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актьора Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Роден и отрасъл в Стара Загора, Иван застава на решаващ житейски кръстопът малко преди да влезе в казармата...

публикувано на 05.07.21 в 10:10
Милен Василев и Емил Янев (от ляво надясно)

Дързостта да бъдеш пръв

В епизод 424 „Трамвай по желание“ представя на своята публика музикантът, пианист, композитор и документалист Милен Василев. Интересното в този спектакъл е, че главният герой отклонява вниманието от себе си към исторически фигури и сюжети, които са..

публикувано на 01.07.21 в 15:15

Изкуството да бъдеш Лира

В епизод 422 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актрисата, писател и драматург Валерия Минева-Лира. Какво означава да бъдеш „човек“? Този въпрос вдъхновява със своята субективност. В търсенето на отговор се родиха седемнайсет разказа, които ще..

публикувано на 02.06.21 в 15:20
Георги Мархолев

Сега, тогава, утре

В епизод 421 „Трамвай по желание“ среща своята публика с неуморния рокаджия Георги Мархолев. Повод за срещата е вълнуващия концерт по повод 50-годишнината на Бургаската английска гимназия „Гео Милев“, разтърсил на 14 май Летния театър в града. Събитието..

публикувано на 19.05.21 в 08:54

Психосеанс при Ани

В епизод 420 „Трамвай по желание“ представя на своята публика популярната актриса и дипломиран психолог Ани Михайлова. Използваме случая, че актрисата скоро ще защитава и докторантура по психология в СУ “Св. Климент Охридски“, за да проследим нейната..

публикувано на 18.05.21 в 12:32
Пламена Гетова и Емил Янев

Приземяване

В епизод 419 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от звездите на българския театър и кино Пламена Гетова. Завършила тогавашния ВИТИЗ в класа на проф. Гриша Островски, актрисата започва творческия си път на сцените в Бургас и Стара..

публикувано на 10.05.21 в 08:55
Константин Марков

In memoriam: Звездите на Косьо

В епизод 418 „Трамвай по желание“ прави поклон пред паметта на неочаквано починалия рок музикант Константин Марков, със спомени за него на един от най-близките му приятели и сътрудници, поета Александър Петров. В този опит за портрет на починалата..

публикувано на 30.04.21 в 14:20
Вал Тодоров

Вал и трансгресиите

В епизод 417 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, поет, писател, физик, рокаджия и откривател Вал Тодоров. Живял, учил и наложил се над 21 години в САЩ, творецът се появява пред нашата публика във връзка с предстоящото раздаване..

публикувано на 23.04.21 в 16:45