Трамвай по желание

всяка събота,
от 17.00 до 18.00 часа
Една продукция за театъра и хората в него

По пътя си е един необикновен трамвай с много и различни лица, едно е общото в тях: маските – на Талия и Мелпомена.
Всяка събота между 17 и 18 часа, по програма „Христо Ботев“ той очертава по един маршрут – булевардите и пътечките на един живот, прекаран на и около сцената.

„Трамвай по желание“ – моноспектакъл в четири картини за сцената, пътя и живота.
Форматът създава уникална колекция от радио портрети, изпълнявани през рубриките „Златната карета“, „Царете на комедията“, „Семеен театър“, „Звездопад“, „Директорията“, „Сценични поприща и превъплъщения“, „Светлините на рампата“, „Вън от сезона“, „Театрални съдби“, „Недочакани възкресения“.
Целта на предаването е да покаже с радио средства всички лица и изражения на сцената, киното, музиката, да бъде дом на артистичната интелигенция, да бъде трибуна на техните страсти, емоции, планове, копнежи и разочарования. Всеки, който се качва в трамвая, оставя в маршрута му по една спирка със своето име. И по един безценен автопортрет, радиопортрет.

До тук „Трамвай по желание” има в биографията си 236 епизода, повече от 600 действащи лица от най-високите етажи на българските артистични изкуства, звездите, но и обикновените труженици на голямата къща, наречена театър. И не само театър: кино, опера, оперета, балет, поп и рок музика. Всички сценични професии и занаяти – актьори, драматурзи, постановчици, сценографи, художници, музиканти, театроведи, озвучители, реквизитори, организатори, гардеробиери, гримьори, дори и сценични работници.

Повечето маршрути са записани в „Златния фонд” на БНР и остават част от националната памет в българското изкуство.

Продукция на екип „Инфохолици“: Емил Янев, Кин Стоянов, Деян Копчев

Публикации

Иван Налбантов

Завръщането на Налбантов

В епизод 348 на „Трамвай по желание“ гост е големият български актьор Иван Налбантов. Това е човекът, който е бил под земята, като ученик в минния техникум, във въздуха – като войник във ВВС и в морето – като лицензиран капитан на плавателен съд...

публикувано на 30.05.19 в 09:30
Веселин Анчев

Веселин Анчев, новото лице на Аскеер – един революционер от сцената

В епизод 347 на „Трамвай по желание“ представяме номинациите за „Аскеер-2019“. Привилегията да направи това има новият заместник-председател на фондацията, актьорът Веселин Анчев, с когото пък публиката на предаването има привилегията да се запознае...

публикувано на 20.05.19 в 13:35
Здравко Здравков (в средата) в сцена от спектакъла „Една крачка напред“ от Стефан Стефанов

Часът на оригинала

В епизод 346 на „Трамвай по желание“ започва нова рубрика – „Часът на оригинала“. В нея представяме по-малко познати, но достатъчно нестандартни представители на артистичното съсловие. В дебюта на рубриката доказаният оригинал Щефан Шматке (артистичен..

публикувано на 14.05.19 в 10:35
Цвета Балийска и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“

Светлините на рампата

Епизод 345 на „Трамвай по желание“ среща публиката с актрисата, психолога и педагога Цвета Балийска. Само дни след излъчването на предаването, актрисата ще представи пред публика сценично произведение, изиграно изцяло от незрящи. Един вдъхновяващ..

публикувано на 08.05.19 в 09:10
Емил Янев и проф. Елена Баева в студиото на „Трамвай по желание“

Живият театър – тук и сега

В епизод 344 на „Трамвай по желание“ гостува една от най-ярките фигури на съвременния български театър – проф. Елена Баева. Тази година беше особено плодотворна за ректора на театрален колеж „Любен Гройс“ – тя навърши кръгла годишнина и бе удостоена с..

публикувано на 07.05.19 в 15:55
Емил Янев и Димо Дешев

Страстите Дешеви

В епизод 343 на „Трамвай по желание“ гост е режисьорът и драматург Димо Дешев. Поводът е новоиздаденият му сборник с пиеси, а причините са повече от достатъчни. Как изглежда изкуството театър през погледа на един от неговите „черноработници“,..

публикувано на 02.05.19 в 10:20

„Златният Кукерикон 2019“

В епизод 342 „Трамвай по желание“ представя тазгодишното издание на Националните награди за хумор и сатира „Златен Кукерикон". Какъв е замисълът на създателите, каква е каузата на пространството „Златен Кукерикон“, кои бяха големите звезди и..

публикувано на 22.04.19 в 09:10
Част от екипа на спектакъла

Транзит до Габровския драматичен театър

Епизод 341 на „Трамвай по желание“ ви предлага едно завладяващо пътешествие около сцената на ДТ“Рачо Стоянов“ в Габрово. Поводът е предстоящата премиера на пиесата „Транзит“ от младата авторка Валерия Минева.  Драмата е отличена и премирана..

публикувано на 17.04.19 в 13:05

Носете си новите дрехи, момчета

В епизод 340 на „Трамвай по желание“ гостува поетът Стефан Цанев, удостоен тези дни с „Икар 2019“ за изключителен принос към българския театър. Защо общинските театри създават истинския театър? Кои са съдбоносните мигове за Отечеството? Как изглеждат..

публикувано на 03.04.19 в 08:35
Ириней Константинов (вляво) и Емил Янев

Ириней, либертинецът

На 23 март 2019 г. актьорът Ириней Константинов навърши 70 години. Това е един от поводите 339-ият брой на „Трамвай по желание“ да бъде посветен на големия актьор. Другият повод е постановката в театър „София“ на „Развратникът“ от Ерик Еманюел Шмит,..

публикувано на 25.03.19 в 11:25